Forse strafeisen na dodelijke ripdeal

Een ‘wildwest tafereel’ aan de Falklanddreef. Zo omschreef de officier van justitie vrijdag de schietpartij in Utrecht Overvecht in juli 2012. Bij de schietpartij werd een 20-jarige Amsterdammer doodgeschoten en raakte een man uit Utrecht (32) gewond. Vrijdag stonden drie verdachten terecht in de rechtbank in Utrecht. De hoofdverdachte, de 32-jarige man die gewond raakte, hoorde een celstraf van 14 jaar tegen zich eisen voor onder meer doodslag en twee keer poging tot doodslag.

Door @Michael de Hoogh

De voorzitter van de rechtbank in Utrecht sprak tijdens de zitting steeds over twee groepen die betrokken zijn geweest bij de ripdeal en een daaropvolgende schietpartij aan de Falklanddreef in Utrecht op zondagavond 15 juli 2012. Een groep werd betiteld als ‘de Marokkanen uit Utrecht’ en de andere groep werd omschreven als ‘de Antillianen uit Amsterdam’. Drie leden van de twee groepen stonden vrijdag terecht in de rechtbank, waar dus extra veel beveiliging aanwezig was.

Ripdeal

Op 15 juli 2012 komt er bij de politie een melding over een schietpartij aan de Falklanddreef in Utrecht Overvecht. Bij een flat wordt een dode man aangetroffen. Het blijkt te gaan om een 20-jarige Amsterdammer. Hij is neergeschoten door de 32-jarige Ghoulam A. uit Utrecht. De politie kan A. op dat moment nog niet aanhouden want hij is gevlucht. Bij een vijver in een park worden wel twee andere verdachten aangehouden. Het zijn de Amsterdammers Cayasso S. (22) en Elton R. (25).

Wat is daar nou precies gebeurd? De drie verdachten verklaren allen bijna hetzelfde over een ripdeal in de flat. De Amsterdammers hebben een deal gesloten met een paar mannen uit Utrecht. Eenmaal bij de flat aangekomen, gaan de drie Amsterdammers ( S., R., en het dodelijke slachtoffer) naar binnen. Daar zijn drie mannen in de woning. Een vierde man komt later binnen met een AH Big Shoppertas vol met hasj. Op enig moment trekt R. een wapen en zegt tegen de Utrechters dat ze de telefoons en sleutels moeten afgeven. De vier slachtoffers van de ripdeal, die eerder deze week ook zijn vervolgd, zeggen dat ook S. een wapen trekt en de mannen bedreigt. S. zegt zelf van niet.

‘Ga liggen, ga liggen!’

Als de drie Amsterdammers de Utrechters hebben opgesloten, vluchtten ze de woning uit met de AH-tas vol met hasj. Als ze bij de uitgang van de flat komen, worden ze geconfronteerd met Ghoulam A. Hij roept: ‘Ga liggen, ga liggen’ en schreeuwt nog wat naar de mannen. Vervolgens is het onduidelijk wat er precies is gebeurd, maar het staat vast dat een van de Amsterdammers, de 20-jarige, wordt doodgeschoten en dat A. in zijn bovenbeen wordt geraakt.

Enkele kogels vliegen over en weer tussen de verdachten, maar hoeveel er precies is geschoten is niet duidelijk. De Amsterdammers R. en S. vluchten en gooien hun wapens in een vijver. Daar worden ze ook aangehouden door de politie. De gewonde Utrechter A. heeft de AH-tas gepakt en is in de auto weggereden. Een dag later vertrok hij naar het buitenland, maar als hij hoort dat de politie naar hem op zoek is, geeft hij zichzelf aan.

Noodweer

Ghoulam A. verklaarde vrijdag op de zitting dat hij buiten bij de flat stond te wachten op een vriend die ‘iets moest regelen’. Toen hij een telefoontje kreeg en veel geschreeuw hoorde, heeft hij een wapen in het dashboardkastje van de auto gepakt en is uitgestapt. Daar zag hij de drie Amsterdammers de flat uitkomen met een AH-tas. Hij dacht dat het foute boel was en toen ontstond er een schietpartij. Maar wie begon er met schieten?

Voor de verdediging van de drie verdachten is die vraag heel belangrijk. Zij zullen zich komende dinsdag, als de advocaten hun pleidooi gaan houden, hoogstwaarschijnlijk beroepen op noodweer. Zeggen dat de ander eerst schoot en dat er toen is teruggeschoten.

Strafeisen

Feit is dat een van de Amsterdammers, de 20-jarige die als enige van de drie geen wapen bij zich droeg, is overleden. Volgens het OM is Utrechter A. daar verantwoordelijk voor. Tegen hem werd een straf van 14 jaar geëist voor onder meer doodslag en twee keer poging tot doodslag op de Amsterdammers S. en R.

De 22-jarige R., die al een aardig strafblad heeft opgebouwd in de afgelopen jaren, moet volgens het OM 9 jaar de cel in voor onder meer poging tot doodslag, vuurwapenbezit en bezit van vals geld. De 25-jarige S. zou 6 jaar de cel in moeten voor onder meer het medeplegen van poging tot doodslag en vuurwapen bezit.

Wordt dinsdag vervolgd met het antwoord van de verdediging.