Forse straffen in apaan-zaak

De grondstof voor xtc apaan was in 2012 nog niet verboden. Toch zijn donderdagmiddag drie mannen door de rechtbank in Den Bosch veroordeeld. De rechtbank ziet hun voorhanden hebben en bestellen van apaan als voorbereidingshandelingen. 

Amfetamine

De verdachten zijn twee mannen uit Eindhoven (29 en 33 jaar) en een 51-jarige man uit Waalre. Ze zijn veroordeeld voor onder meer strafbare voorbereidingshandelingen voor de productie van synthetische drugs tot 52 maanden, 48 maanden en 16 maanden. Tussen 27 januari 2012 tot en met 28 juni 2012 bestelde één van de verdachten grote hoeveelheden apaan, dat gebruikt kan worden bij de productie van amfetamine en xtc.

China

In 2013 en 2014, terwijl hun voorlopige hechtenis in deze zaak was geschorst, hebben de mannen uit Eindhoven zich volgens de rechtbank nog een keer schuldig gemaakt aan voorbereidingshandelingen door grote hoeveelheden stoffen in China te bestellen en in bezit te hebben die gebruikt kunnen worden bij de productie van synthetische drugs. De 29-jarige verdachte had bovendien 72 MDMA-pillen in bezit. De andere Eindhovenaar is vandaag ook veroordeeld voor bezit van een pistool, patroonhouders en munitie en daarnaast voor het voorhanden hebben van 8 liter amfetamineolie.

De rechtbank heeft bij het bepalen van de straf strafkorting toegepast omdat de redelijke termijn voor het behandelen van de feiten uit 2012 is overschreden.