Forse straffen voor xtc-laboratorium Pijnacker

De rechtbank Den Haag heeft een groep mannen tot forse straffen veroordeeld voor betrokkenheid bij twee xtc-labs in Zuid-Holland. Vijf verdachten kregen tussen de 6,5 en 2 jaar cel.  De officier van justitie had als hoogste straf vijf jaar geëist.

Voertuigen

Op 18 november 2014 werd in Pijnacker in een bedrijfspand een professioneel ingericht laboratorium geschikt voor grootschalige productie van xtc-pillen aangetroffen. Op 5 juni 2015 stuitte de politie op een soortgelijk laboratorium in een bedrijfspand in Lisse. In beide bedrijfspanden is een voorraad MDMA (de grondstof voor xtc-pillen) aangetroffen. In voertuigen van verdachten werden vele duizenden pillen aangetroffen. In één geval ging het om 26.000 pillen.

Rondpompen

Op 30 en 31 augustus en 1 september 2016 stonden de vijf terecht voor de rechtbank Den Haag. Hoofdverdachte is een 42-jarige man uit Zoetermeer, hij kreeg 6,5 jaar cel, ook voor witwassen en valsheid in geschift. Het witwassen vond onder andere plaats door geldbedragen met onduidelijke herkomst op een privébankrekening en op bankrekeningen van zijn bedrijven te storten en deze vervolgens rond te pompen.

De voorlopige hechtenis van de vijf verdachten was eerder al door de rechtbank geschorst, voor vier van hen tot de einduitspraak. Naar het oordeel van de rechtbank moeten deze vier mannen nu opnieuw vast komen te zitten.