Fortuin aan bitcoins op laptop oprichter Silk Road

Het bewijs tegen Silk Road-oprichter Ross Ulbricht, die ervan verdacht wordt de online zwarte marktplaats ook te hebben beheerd, lijkt zich op te stapelen. De aanklager zegt dat er voor ruim 10 miljoen euro aan bitcoins is gevonden op zijn laptop. De FBI zegt dat de bitcoins te linken zijn aan de online zwarte marktplaats.

Ulbricht heeft al toegegeven dat hij de marktplaats, waar volop in drugs werd gehandeld, heeft opgericht, maar hij beweert dat hij het beheer daarna heeft overgedragen. De aanklager lijkt nu sterke aanwijzingen te hebben dat Ulbricht langer betrokken was bij Silk Road.

Ulbricht kreeg langer bitcoins

Een FBI-agent verklaarde donderdag in de zaak tegen Ulbricht dat hij 3760 bitcoins op de laptop van de verdachte heeft gevonden. De transacties zouden gedaan tot eind augustus 2013 vanaf de servers die in beslag zijn genomen in het onderzoek rond Silk Road. Dat wil zeggen dat Ulbricht bitcoins ontving vanaf de servers van Silk Road in de tijd nadat hij het beheer zegt te hebben overgedragen.

De laptop speelt een cruciale rol in het onderzoek. De opsporingsdiensten vonden eerder al dagboeken over Silk Road en transcripten van chatgesprekken op de laptop. Door de aanwijzingen op de laptop lijkt het voor de verdediging moeilijk vol te houden dat Ulbricht het beheer daadwerkelijk heeft overgedragen.

Bitcoins niet anoniem

Daarnaast lijkt de ontwikkeling in de zaak een klap voor online drugsdealers die dachten anoniem geld te kunnen incasseren via bitcoins. Voor een transactie zijn niet per se persoonlijke gegevens nodig. Maar alle transacties worden wel geregistreerd, waardoor opsporingsdiensten alle transacties wel kunnen achterhalen. Dan zijn er weliswaar alleen pseudoniemen bekend, maar als opsporingsdiensten kunnen achterhalen wie er achter die nickname zit, zijn de transacties niet anoniem meer.

In het geval van Ulbricht is zijn pseudoniem bekend: dat was gemakkelijk te achterhalen omdat zijn laptop in beslag was genomen. Maar Amerikaanse computerexperts wisten een klein deel van de transacties van de Silk Road-server naar de laptop van Ulbricht al te achterhalen zonder informatie van diens laptop.

Vier keer zoveel bitcoins

Het is mogelijk om bitcointransacties te maskeren met software als Bitcoin Fog of Dark Wallet, die fungeren als ’tussenpersoon’ in transacties. Vervolgens worden de transacties versleuteld en de id-nummers van de transacties worden door elkaar gegooid, zodat de afzender en de ontvanger nauwelijks meer aan elkaar te koppelen zijn. Maar Ulbricht lijkt deze methodes niet te hebben gebruikt. Hij lijkt er op te hebben vertrouwd dat de versleuteling op zijn eigen laptop voldoende was.

Opvallend is dat er veel meer bitcoins worden gelinkt aan Ulbricht dan tot nu toe in het onderzoek bekend was. Op Ulbrichts laptop werden meer dan vier keer zoveel bitcoins gevonden dan de politie tot nu toe in totaal in het onderzoek rond Silk Road had weten te traceren. Waar die bitcoins precies vandaan komen, is niet duidelijk.