Foto kroongetuige verspreid door blunder

Het Openbaar Ministerie heeft door een fout een foto van kroongetuige Nabil B. verspreid in het Marengo-dossier dat naar de advocaten van de twaalf liquidatieverdachten is gegaan. De Telegraaf publiceert donderdag een zwaar geblurde foto van B..

Fout

Het is een politiefoto van Nabil B., die mogelijk is gebruikt is bij getuigenverhoren. Per abuis is die foto tussen de processen-verbaal van het strafdossier terechtgekomen.

Donderdag erkende officier van justitie Cynthia de Jong deze fout op de pro forma-zitting tegen de verdachten van onder meer de moorden op Hakim Changachi en Ranko Scekic. Ze vroeg de advocaten de foto niet naar journalisten te verspreiden in verband met het gevaar dat de kroongetuige daardoor zou lopen.

Beveiligd

Kroongetuige Nabil B. was donderdag aanwezig als verdachte in de beveiligde rechtbank op Schiphol. Zijn broer Reduan werd vorig jaar vermoord in Amsterdam-Noord.

B. heeft in totaal 43 verklaringen afgelegd over een serie moorden die zouden zijn gepleegd in opdracht van Ridouan Taghi (41) en Said Razzouki (46), die allebei voortvluchtig zijn.

Het Openbaar Ministerie heeft laten weten dat het van plan is Taghi en Razzouki samen met de twaalf anderen voor de rechter te brengen, ook als zij niet worden gearresteerd. Dat brengt het totaal aantal verdachten in de Marengo-zaak op 14.

Vanaf eind mei zijn alle verklaringen van B. letterlijk uitgewerkt. Dan zijn ook de documenten over zijn overeenkomst van de Staat aan het dossier toegevoegd. Het Openbaar Ministerie stelt voor om deze zomer te beginnen met openbare verhoren van B. voor de rechtbank.

Zie ook:

‘John van den Heuvel wordt bedreigd door Ridouan Taghi’

Arrestaties om aanslag Telegraaf-gebouw (UPDATE3 VIDEO)

Arrestatie voor liquidatie Ranko Scekic