Foto van een bommenlegger

Duitse autoriteiten hebben beelden vrijgegeven van de vermoedelijke dader van de aanslagen op het Ikea-warenhuis in Dresden. Deze man zou volgens het parket in Gent ook voldoen aan de beschrijving van een verdachte die aldaar een aanslag op een Ikea pleegde. Op 10 juni verstopte deze verder onbekende dader een kleine springlading in de winkel in Dresden. Bij de explosie raakten twee klanten licht gewond. Op 31 mei ontploften in de Ikea-vestiging in Gent twee wekkers. Die dag waren er ook in Nederland (Eindhoven) en Frankrijk (Lomme) explosies.

Een eerdere robotfoto werd al direct na de aanslag in Dresden verspreid, maar deze is nu verfijnd na verklaringen van ooggetuigen. De beelden die nu zijn verspreid zijn van bewakingscamera’s.

De Duitse politie zegt op zoek te zijn naar een slanke man van een jaar of 35-45. Hij heeft kort, blond haar, een stoppelbaard en draagt een bril. Op de dag van de aanslag in Dresden droeg hij een blauw hemd, een lange donkere broek en een baseballpet. De man zou geen Duits maar Engels spreken.

Ook bij de Ikea in Eindhoven zou een man zijn opgemerkt die aan die beschrijving voldoet, zo schrijft de Belgische krant De Standaard. Maar daar draagt hij op die beelden ‘naar alle waarschijnlijkheid’ een pruik. Ook in Lomme en Gent is iemand opgemerkt die aan deze beschrijving voldoet.

Maandag ging het gerucht dat er een verdachte zo zijn aangehouden in Polen, maar dat is inmiddels ontzenuwd.

Het is wel waar dat speciale speurhonden onderzoekers naar Görlitz, een stad op de grens tussen Duitsland en Polen, hebben geleid. Dat spoor zou van daaruit voort leiden naar Polen.

Hier alle berichten over de Ikea-aanslagen.