De foto’s van Hüseyin A. (COLUMN)

Metaalbewerker Hüseyin A. (47), verdacht van de moord op Milica van Doorn, zal de politie aan de deur hebben verwacht. Sinds de oplossing van de moord op Marianne Vaatstra via een dna-verwantschapsonderzoek heeft hij geweten dat de kans dat ook zijn gruwelijke geheim ontrafeld zou worden, alleen maar groter zou worden. 

Door Timo van der Eng

Zou hij nerveus zijn geweest, vooral in de dagen dat bekend werd dat er ook onder de Turken in Zaandam een dna-verwantschapsonderzoek zou worden gehouden? Zou hij aan zijn vrouw Zita (gefingeerde naam) en zijn vier dochters hebben verteld dat hij niet mee ging doen aan zo’n onderzoek? En waarom hij dat weigerde? Wat vertelde hij zijn Turkse vrienden, die massaal hun dna afstonden?

En er zijn zoveel meer vragen. Zou het beeld van het dode, naakte en verkrachte lichaam van het meisje in het water nog wel eens door zijn hoofd zijn geflitst, tijdens een verjaardag van een van zijn dochters? Dezelfde dochters waarvan enkelen al ouder zijn dan Milica ooit is geworden. Zou hij zich wel eens zorgen hebben gemaakt over de mogelijkheid dat hen iets zou kunnen overkomen?

Bij Crimesite zijn verschillende foto’s binnen gekomen van Hüseyin A. Op de meeste staat hij samen met zijn vrouw Zita. Zij kijkt steevast vrolijk lachend de camera in en lijkt volkomen gelukkig. Onbevangen, met vertrouwen in de wereld. Hüseyin perst op de meeste foto’s zijn smalle lippen op elkaar. Op één foto, waarop het echtpaar te zien is in Volendams kostuum, is heel in de verte iets van een begin van een glimlachje op het gezicht van Hüseyin te zien.

De Zita van de foto’s bestaat niet meer. Naar verluidt is ze ingestort na het nieuws dat de vader van haar kinderen, de man met wie ze het bed deelde, vermoedelijk de verkrachting en moord van een jong meisje op zijn geweten heeft. De man die jarenlang een groot geheim met zich mee droeg en de schijn ophield van een doodnormale zorgzame Turkse huisvader.

Hüseyin A. stond bekend als een aardige, behulpzame man. Door buurtgenoten en bekenden wordt hij omschreven als sociaal en aimabel. Iemand die graag een gokje waagde ook. Waarschijnlijk gokte hij ook dat zijn vreselijke geheim verborgen zou blijven. Het bleek een misrekening. Zondag 10 december klopte na 25 jaar een arrestatieteam aan bij een woning op de derde etage van een enorme flat in de Zaanse wijk Peldersveld. Hemelsbreed nog geen twee kilometer van de plaats waar in 1992 het ontzielde lichaam van Milica van Doorn werd gevonden.

De Noordervaldeursloot waar het lichaam van Milica werd gevonden. Hüseyin A. woonde aan het andere einde van de sloot.