Foto’s reconstrueren Baarnse moord

Na 50 jaar duikt een fotoalbum op van de reconstructie van de moord (in 1961) in Baarn, op de 14 jarige Theo Mastwijk. De zaak werd bekend als de “Baarnse moordzaak”. 1Vandaag publiceert foto’s van de reconstructie.

Villa

De toen 17-jarige Boudewijn Henny, zijn 15-jarige broer Ewout Henny en hun 16-jarige vriend Hennie Werkhoven vermoorden hun vriendje op het terrein van de kapitale Baarnse villa. Dat gebeurde op 1 augustus 1960. Het was zomervakantie.

Er zijn boeken geschreven en er is een speelfilm over gemaakt, maar het motief en wat er precies is gebeurde in de weken voorafgaand aan de moord is nooit precies vastgesteld. Mede doordat rapporten van Reclassering, psychologen en psychiaters nooit openbaar zijn geworden. De rechtbank ging uit van een kinderlijke samenzwering. Het lijkt erop dat de broers het slachtoffer vasthielden op de zolder van de villa, mogelijk om een aantal kleine diefstallen te verdoezelen.

Kalk

De broers wurgden de jongen en sloegen hem met een kapmes de schedel in. Het lijk werd in een put gedumpt en met ongebluste kalk bewerkt en begraven op het terrein van de villa. Een jaar later kwam het door bouwwerkzaamheden bij toeval weer boven.

Twee jongens werden veroordeeld tot negen jaar cel en TBR (tbs). De hoofdverdachte ging later werken in het verzekeringsbedrijf van zijn schatrijke vader. Hij overleed in 2017.

De twee hoofdverdachten werkten voorafgaand aan de rechtszaak mee aan een (foto)reconstructie  van hun daad.

Boudewijn H. op de plaats delict