Fouilleren: steeds vaker en makkelijker

Wie wel eens op het perron van het Centraal Station van Amsterdam als nietsvermoedende reiziger besnuffeld is door drugshonden en daarop gevraagd werd de inhoud van de broekzakken te tonen weet waar het om gaat: fouilleren op de openbare weg. In bepaalde gebieden mag de politie middels een gemeentelijke verordening, met goedkeuring van de gemeenteraad, nu al controleren op wapens en drugs. Maar minister van Justitie Opstelten (VVD) wil verder gaan, zo schrijft hij in een wetsvoorstel. Burgemeesters kunnen binnenkort een risicogebied aanwijzen waar de politie twaalf uur lang iedereen mag controleren.

De minister denkt aan gebieden waar onrust dreigt door voetbal-hooligans bijvoorbeeld.

Verder mogen arrestanten voortaan altijd worden gefouilleerd. Nu mag dat alleen in bijzondere gevallen. Het wetsvoorstel biedt ook de mogelijkheid voor kleine wapens (als boksbeugels) direct een boete uit te schrijven zodat het niet meer noodzakelijk is de overtreder mee te nemen naar het bureau.

In welke omstandigheden precies fouilleren is toegestaan is in het wetsvoorstel voortaan ter beoordeling van de burgemeester.