Fout omgaan met fout gemeente

Een 48-jarige vrouw kreeg een jaar lang, van januari 2009 tot januari 2010, maandelijks enorme bedragen op haar rekening gestort door een administratieve fout van de gemeente Utrecht. In plaats van aan de bel te trekken, besteedde ze het geld aan het afbetalen van schulden, vakantie en de aankoop van een huis. De officier van justitie vindt het verduistering en eist daarom dertig maanden cel waarvan tien voorwaardelijk. In de loop van het jaar maakte de gemeente ruim negen ton op de verkeerde rekening over.

Op de zitting bleef de vrouw het antwoord schuldig waarom ze niet de keus heeft gemaakt om de verkeerde overboeking te melden en ongedaan te maken. ‘Ik wist niet wat ik moest doen moest’, zei ze.

Ze koos er voor eerst haar schulden af te betalen, daarna de schulden van de kinderen en vervolgens ging ze met haar kinderen op vakantie naar Curaçao, kocht ze dure kleding en schoenen en tenslotte een nieuw huis. Geld dat bestemd was voor haar werkgever en niet voor haarzelf.

‘Overheidsgeld dat per ongeluk tot iemands beschikking komt en niet van die persoon is, is niet bedoeld om schoenen mee te kopen’, zei de officier. Ze trok de vergelijking met sociale verzekeringsfraude, waar strenge straffen op staan.

De advocaat schetste hoe het leven van de vrouw verwoest was: ze is ontslagen, er is beslag gelegd, ze kan moeilijk meer aan werk komen en moet het gehele verduisterde bedrag terugbetalen, waarvan nog twee ton resteert. De advocaat vond een werkstraf daarom meer op zijn plaats.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.