Foute advocaat veroordeeld in drugszaak

Advocaat Bart V. (45) is door de Rotterdamse rechtbank veroordeeld tot drie jaar cel wegens drugs- en wapenhandel. Eerder was hij al van het tableau geschrapt als advocaat. V. verkocht vijf keer drugs, wapens en munitie aan een undercover rechercheur van de politie.

In het vonnis schrijft de rechtbank dat Bart V. ’met het grootste gemak’ de illegale handel deed. Bovendien maakte hij misbruik van zijn positie als advocaat. Omdat zijn telefoon niet mag worden getapt, kon hij vrijelijk spreken. En hij maakte misbruik van het grote aantal contacten dat hij in de criminele wereld had, die hem ‘een dekmantel’ verschafte, volgens de rechters. ‘Hij heeft opgetreden als makelaar in de onderwereld’, zegt de rechtbank in haar vonnis.

Rotte appel

Bart V. stond onder collega’s bekend als een rotte appel in de mand. De advocaat uit het Brabantse Dongen verkeerde in gezelschap van criminelen uit Sint Willibrord. Bij de advocaat was het een komen en gaan van bekende criminelen, zoals veroordeelde wapenhandelaren, drugs-dealers en kopstukken van No Surrender.

Undercover

De politie zette het team Werken onder Dekmantel in om erachter te komen wat de rol van de advocaat was in het criminele netwerk. De undercover bestelde wiet en wapens. Nadat hij was gepakt, vertelde de advocaat dat hij verslaafd was aan alcohol en drugs en daarom zelf strafbare feiten was gaan plegen.

Zie ook:

Deken wil dat advocaat wordt geschrapt

Actie tegen wiet in onderzoek advocaat

‘Verdachte advocaat had criminele vrienden’

Bredase advocaat vast in wapenonderzoek