Wangedrag: 200 agenten weg in drie jaar

De afgelopen drie jaar zijn meer dan 200 politieagenten ontslagen vanwege een schending van de integriteit. Dat blijkt uit onderzoek van de researchredactie van RTL Nieuws. In totaal heeft de Nederlandse politie ruim 4000 integriteitsonderzoeken gedaan. Het gaat om zaken als rijden onder invloed, downloaden van kinderporno en lekken van informatie naar criminelen. Meer dan 300 agenten zijn in die jaren vertrokken: 219 zijn ontslagen wegens wangedrag en 101 agenten verlieten de dienst vrijwillig na wangedrag.

Er zijn rond de 63.000 agenten in Nederland. Dat betekent dat in de onderzochte jaren 2% van het totaal aantal agenten faalde wegens wangedrag.

Uit het onderzoek(pdf) blijkt verder dat nog eens 179 agenten een voorwaardelijk ontslag aan de broek kregen, wat overeenkomt met een laatste waarschuwing.

De Nederland politie is wel transparant als het om integriteit gaat. Uit een overzicht dat de Raad van Hoofdcommissarissen (pdf) aan RTL Nieuws beschikbaar heeft gesteld, blijkt om welke integriteitschendingen het gaat. Er bleek een agent samen te wonen met een drugsdealer en een andere perste drugshandelaren af met ripdeals.

Verder bedreigde een agent vriendinnen met zijn dienstwapen, en was er zelfs een politiemedewerker die zijn minderjarige kind aanbood voor betaalde seks.

Korpschef P. Miltenburg, die verantwoordelijk is voor de integriteit bij de politie, voelt zich er ‘ongemakkelijk’ bij. ‘Elke keer als je zo’n lijstje ziet en het wordt opgeteld, dan lijkt het heel veel. Elke overtreding is er eentje teveel. Burgers moeten de politie kunnen vertrouwen. Daar doen we alles aan.’

Zie meer bij RTL Nieuws.