Foute coke-test: 32 dagen vast

Maandag zijn een 43-jarige man en een 40-jarige vrouw uit Almere vrijgelaten die ten onrechte 32 dagen in voorlopige hechtenis hebben gezeten. Dat heeft het Openbaar Ministerie dinsdag bekend gemaakt. De twee werden verdacht van smokkel van cocaïne. ze kwamen op Schiphol aan 8 augustus 2013 op en vlucht uit Zuid-Amerika. 

Tube

Toen hun bagage werd gecontroleerd voerde een douanier een test uit op een huidverzorgingsproduct in een tube, waarvan de vrouw er zeven bij zich had. De gel in één van de tubes verkleurde en gaf een indicatie aan dat er cocaïne in de gel verwerkt zat. Maar door onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) kwam vast te staan dat geen cocaïne in de tubes verwerkt zat. Kennelijk duurde het 32 dagen voordat die uitslag bekend werd, want de man en de vrouw zaten al die tijd onschuldig in detentie.

Enkele gevallen

Het Openbaar Ministerie stelt dat de betreffende test een 'indicatieve test is, waarbij nooit zekerheid over de aanwezigheid van cocaïne is vast te stellen. Het Openbaar Ministerie: 'Jaarlijks zijn er meer dan 1000 tests op de luchthaven Schiphol met een indicatie van verdovende middelen. Slechts in enkele gevallen blijkt de indicatieve test achteraf onjuist.'

Buitengewoon vervelend

Het Openbaar Ministerie zegt ook dat altijd een rechter over de oplegging van een voorlopige hechtenis besluit. Het Openbaar Ministerie zegt verder: 'Het is buitengewoon vervelend dat deze mensen onterecht vast hebben gezeten. Helaas is dit, net als in alle andere onderzoeken waarbij het OM verdachten aanhoudt, niet helemaal te voorkomen. Tijdens een voorlopige hechtenis gaat het onderzoek vanzelfsprekend verder. Daar kan altijd uit naar voren komen dat de verdenking onterecht was en iemand onterecht vast heeft gezeten.'

Het Openbaar Ministerie zal nu met de slachtoffers in overleg treden om hen te helpen met het verkrijgen van een schadevergoeding die in dit soort situaties wordt uitgekeerd.