Fraude met internetbankieren stijgt explosief

{jcomments on}

Crimesite zal de komende tijd laten zien hoe eenvoudig het is voor professionele hackers om fraude te plegen met bankrekeningen bij een grote Nederlandse bank. Deze week maakte de  Nederlandse Vereniging van Banken bekend dat het aantal gevallen van fraude met internetbankieren explosief is gestegen. De schade steeg van 1,9 naar 9,8 miljoen euro. Ruim tien miljoen mensen bankieren tegenwoordig via het internet. Het aantal potentiële slachtoffers is dus groot.

 

  In een serie artikelen zal Crimesite laten zien hoe de hackers te werk gaan, waar een grote zwakke plek zit bij de bank en hoe daarmee kan worden gefraudeerd.

In 2009 waren er 154 fraudegevallen met internetbankieren en in 2010 zijn dat er 1383 geweest.

Opvallend is dat de Nederlandse Vereniging van Banken de toename toeschrijft aan de populariteit van het internetbankieren: ‘Omdat er tegenwoordig zoveel mensen gebruik maken van internetbankieren is het een enorm aantrekkelijk doelwit voor criminelen geworden. De opbrengsten en impact van deze vorm van criminaliteit kunnen hoog zijn en het slachtofferschap kan wijdverbreid zijn.’

De beveiliging vinden de banken kennelijk op orde.

Inmiddels is er wel een samenwerkingsverband in de vorm van de Electronic Crimes Taskforce opgericht waarin de banken, het KLPD en het Landelijk Parket samenwerken.

Crimesite brengt een serie over bankfraude.

Maandag legt Crimesite uit hoe criminelen fraude kunnen plegen ten koste van klanten van een grote bank.

Lees ook:

Bankfraude: Waarom een botnet? (#1)

Bankfraude: hoe werkt de hacker? (#2)

Bankfraude: “spread” het virus (#3)

Bankfraude: de magische pinpas (#4)

Bankfraude: wachtwoorden oogsten (#5)