Frank Masmeijer mag worden overgeleverd naar België

Frank Masmeijer kan worden overgeleverd aan België. Dat heeft de speciale kamer voor internationale rechtshulp in Amsterdam bepaald. De Belgische autoriteiten willen dat Masmeijer naar België komt.

Ziekenhuis

Hij is daar veroordeeld tot 8 jaar gevangenisstraf voor de invoer van 467 kilo cocaïne en deelname aan een criminele organisatie. Binnenkort wordt zijn zaak in hoger beroep behandeld.

Masmeijer maakte bezwaar tegen de overlevering, onder meer omdat hij – in zijn visie – ten tijde van de drugssmokkel in het ziekenhuis lag en dus niet schuldig kon zijn. De rechtbank gaat hier niet in mee omdat de feiten samen met anderen of in opdracht van Masmeijer zijn gepleegd. Hiervoor was het niet nodig dat Masmeijer zelf ook fysiek aanwezig was.

Voorwaarden voor overlevering

De rechtbank concludeert dat ook aan alle andere voorwaarden voor overlevering is voldaan. Zo heeft België de garantie gegeven dat Masmeijer zijn straf – wanneer deze onherroepelijk is – in Nederland mag uitzitten. Ook de psychische problemen van Masmeijer, ontstaan door zijn voorarrest in een Belgische gevangenis, staan overlevering niet in de weg. Daarvoor is de aandoening niet ernstig genoeg. Bovendien zijn de Belgische autoriteiten van de problemen op de hoogte en de rechtbank verwacht daardoor een goede behandeling.

De voorgaande berichten:

Frank Masmeijer komt weer op vrije voeten

‘Frank Masmeijer in Breda gearresteerd’

Masmeijer veroordeeld tot 8 jaar cel

Masmeijer wil laagste straf