Frankrijk stuurt extra agenten naar Marseille

Frankrijk zet tweehonderd extra agenten in de zuidelijke stad Marseille in om het drugsgeweld te bestrijden. Dat zegt de Franse premier Jean-Marc Ayrault. Sinds begin dit jaar zijn tenminste twintig doden gevallen bij de strijd tussen criminele organisaties. Vorige week stelde een lokale bestuurder voor om het leger in te zetten nadat een crimineel met zeker dertig schoten werd gedood op een kruispunt in de stad.

‘Lokale bestuurders hebben de noodklok geluid‘, zegt Ayrault. ‘De staat moet nu ingrijpen.’ De politievakbonden zijn blij met de extra agenten, maar zij denken dat het niet genoeg is om het probleem echt aan te pakken.

Marseille kampt al jaren met problemen met criminelen. Sarkozy, tot dit jaar president van Frankrijk, stelde in drie jaar drie verschillende commissarissen aan. Afgelopen zomer was de laatste wissel. De toen ontslagen commissaris, Gilles Leclair, zei voor zijn ontslag: ‘Ik kan deze problemen niet alleen aanpakken, ze hebben te maken met armoede in een stad die meer dan vijftig jaar lijdt onder een combinatie van immigratie en georganiseerde misdaad.’

Lees ook:

Opnieuw twee lijken in Marseille