Frans record bolletjesslikkers gebroken

Vorige week donderdag heeft in Mana (Frans-Guyana) een Nederlander het oude Franse record van 116 ingeslikte cocaïnebolletjes met 4 bolletjes verbroken. Dit bericht het Surinaamse dagblad De West.

Door onze correspondent

In tegenstelling tot Nederland, dat diverse bestuursmodellen heeft geprobeerd met zijn voormalige kolonies, kent Frankrijk een vast model: alle Franse gebieden zijn overzeese provincies (departementen) en worden als volledig Frans beschouwd.

Zo ook Frans-Guyana, aan de noordkust van Zuid-Amerika, gelegen ten oosten van Suriname.

Het is een geliefd exportland voor cocaïne, ook naar Europa, zeker nu vluchten vanuit Suriname extra worden gecheckt. De Franse douane in Guyana controleert derhalve streng alle uitgaande vluchten, mede omdat inkomende vluchten uit alle Franse gebieden in Parijs als nationale vluchten worden afgehandeld.

Door de mand

Dat had een 54-jarige Nederlander kunnen weten toen hij probeerde een rechtstreekse vlucht naar de Franse luchthaven Orly bij Parijs te nemen. Hij werd door de douane gecontroleerd bij een reguliere controle waarbij bleek dat hij bolletjes had geslikt.

Hij werd direct overgebracht naar het ziekenhuis in Saint-Laurent waar foto’s werden gemaakt die bevestigden dat hij inderdaad bolletjes had geslikt. Ook moest hij op een speciaal toilet onder medisch en politioneel toezicht alle bolletjes lozen. Latere analyse heeft aangetoond dat de inhoud van de bolletjes cocaïne was.

Record-verrassing

Nadat de man zich had verlost van alle bolletjes bleek tot grote verrassing van de gendarmes dat het ging om niet minder dan 120 bolletjes. En dat is een Guyanees record maar tevens een nieuw Frans nationaal record.

Het Guyanees record stond sinds 2015 op naam van een 15-jarige jongen met 103 bolletjes met een totaal gewicht van 1,236 kilo.

Het oude Franse nationale record was 116 bolletjes en is dus door de Nederlander met 4 bolletjes verbroken. Maar dat haalt het niet bij het wereldrecord dat sinds 2009 op 140 bolletjes staat. Vorige week werd in de Dominicaanse Republiek een Nederlandse gepakt die 105 bolletjes had geslikt.

Tweede Nederlander

Diezelfde donderdag werd ook een andere Nederlander, die probeerde dezelfde vlucht te nemen, aangehouden voor dezelfde feiten. Deze man kwam niet in aanmerking voor een record, hoewel het hem was gelukt om 96 bolletjes te slikken met een totaal gewicht van 917 gram.

Beide mannen zijn zaterdag voorgeleid en wachten op hun veroordeling.