Franse gangster ontsnapt met heli

Een van de beruchtste overvallers in Frankrijk, de 46-jarige Rédoine Faïd, is opnieuw op spectaculaire wijze ontsnapt uit de gevangenis. Een helikopter landde zondagochtend met drie zwaarbewapende mannen aan boord op de binnenplaats van de zwaarbeveiligde gevangenis van Réau, ten zuiden van Parijs.

Bewakers konden niet voorkomen dat Rédoine Faïd werd meegenomen. De helikopter waarmee Faïd vluchtte, werd ten noorden van Parijs, zo’n 60 kilometer verderop, uitgebrand teruggevonden. Na de helikopterlanding zouden Faïd en de bemanning er vandoor zijn gegaan in een zwarte Renault.

Hollywood-film

Faïd is een beruchte crimineel die een groot deel van zijn leven vastzat voor een serie overvallen. De Fransman wordt beschreven als zeer intelligent en manipulatief.

Zijn laatste veroordeling van 25 jaar was voor een overval in 2010 waarbij een agent omkwam. In 1999 werd Faïd veroordeeld voor een overval op een geldwagen die zo uit een Hollywood-film had kunnen komen. Hij gebruikte bij de overval in de buurt van Parijs explosieven en gijzelde de geldlopers. Terwijl de sirenes op de achtergrond al te horen waren, droegen Faïd en zijn handlangers zakken vol geld naar een bestelbusje.

Tijdens de schietpartij met de politie die daarop volgde, werd Faïd in zijn been geraakt. De overvallers konden wegkomen met miljoenen aan euro’s. Doordat bloedsporen naar Faïd leidden, kon hij worden opgepakt.

‘Grot van Ali Baba’

In een interview zei hij later dat hij een grote fout had gemaakt door alle zakken met geld mee te willen nemen. Als hij minder hebzuchtig was geweest, had hij de politie kunnen ontlopen. ‘Het was de grot van Ali Baba’, zei hij over de buit.

Na 10 jaar kwam de gangster vrij en schreef een autobiografie waarin hij zijn leven beschreef. Ook zei hij dat hij zijn criminele verleden achter zich had gelaten.

In verschillende televisieoptredens vertelde Faïd dat hij werd geïnspireerd door de film Heat uit 1995 met Robert De Niro en Al Pacino. Daarin wordt een detective geobsedeerd door een crimineel die een geldwagen probeert te overvallen.

Gevangenisdeuren opgeblazen

In 2013 ontsnapte Faïd ook al op spectaculaire wijze. Hij vluchtte door in de gevangenis van Lille vijf gevangenisdeuren op te blazen. Daarbij nam hij vier bewakers in gijzeling, kaapte een auto en liet hij hen op de snelweg gaan. Volgens de politie had zijn vrouw de explosieven naar binnen gesmokkeld in dozen tissues. Hij werd uiteindelijk opgepakt in een hotel in Seine-et-Marne.