Franse politie pakt bijna 11 ton hasj

In Frankrijk is deze week ruim 10.000 kilo hasj in beslag genomen in een gezamenlijk onderzoek van de Franse en de Spaanse politie. De drugs zat in een vrachtwagen die onderweg was vanuit Marokko. De politie spreekt van een netwerk dat hasj distribueerde vanuit Spanje naar Frankrijk en Italië.

Barcelona

Er zijn vier mensen aangehouden. Het onderzoek was al in december 2017 begonnen toen er door de politie in Mulhouse 800 kilo hasj in beslag werd genomen. Daarbij werden een Fransman en een Italiaan, beide van Marokkaanse origine, gearresteerd.

Onderzoek wees uit dat er een criminele organisatie aan het werk was die voor de hasjsmokkel gebruik maakte van een wegtransportbedrijf uit Noord-Frankrijk. Vanaf oktober 2018 volgde de recherche een hasjtransport dat vanaf Marokko op weg is gegaan naar Europa. Uiteindelijk bleek er een vrachtwagen met hasj vanuit Tanger in Marokko op weg te gaan naar de haven van Barcelona waar die op 8 mei aankwam.

Besançon

De vrachtwagen werd geobserveerd toen die via grensovergang La Junquera naar Frankrijk reed. De politie zegt dat de vrachtwagen tijdens het transport steeds in de gaten werd gehouden door personen in verschillende Franse personenwagens. Daarin zat ook de hoofdverdachte in het onderzoek.

In de buurt van Besançon is de vrachtwagen met hasj van de weg gehaald. In twee andere auto’s bleek nog eens 220 kilo hasj te worden vervoerd. In een opslagloods in Mulhouse lag 600 kilo hasj. Over de nationaliteit van de vier aangehouden verdachten is niets bekend gemaakt.

De groep bleek in Rungis (bij Parijs) te beschikken over een opslagloods. Vandaar werden criminelen uit Brest, Parijs en Marseille van hasj voorzien. De loods werd permanent bewaakt door mensen van ‘Noord-Afrikaanse origine’, aldus de Spaanse politie.