Franse ster-flic aangehouden om corruptie

Een onderzoeksrechter in Parijs heeft één van de belangrijkste politiemensen van Frankrijk op laten pakken op verdenking van corruptie en drugshandel. Het gaat om Michel Neyret (55), de adjunct-hoofdcommissaris van de gerechtelijke politie in Lyon. Neyret wordt ook verdacht van witwassen en contacten met internationale criminele organisaties. Neyret heeft een aantal succesvolle operaties op zijn naam staan. Zo bracht hij een aantal gewelddadige roofovervallen voor de rechter.

Op een aantal telefoontaps in een onderzoek naar internationale drugshandel kwam ter sprake dat Neyret geld en geschenken zou hebben aangenomen van een criminele organisatie.  

Michel Neyret zocht vaak de publiciteit en kwam soms over als een flic uit Franse politiefilms. Neyret kwam in de publiciteit door onder meer snelheidsovertredingen in exorbitante auto’s en louche contacten in het nachtleven aan de Côte d’Azur.

Neyret zou er honderden informanten op na hebben gehouden. Zijn relaties met die informanten, die hem veel successen bezorgden, leken soms wat vaag. In beslag genomen drugs zou hij aan tipgevers hebben uitgekeerd.

In november 2010 was er in Parijs een vangst van honderd kilo cocaïne in beslag genomen, en bijna 200.000 euro cash.

In dat onderzoek bleken verdachten in contact te staan met Neyret. Het onderzoek dat volgde leidde vorige week tot zijn arrestatie.

{youtube}4_HbuEZaszs{/youtube}