Franse topcrimineel ontsnapt uit politieauto

De Franse topcrimineel Sabri Bouazza (42) is vrijdag uit een politieauto ontsnapt. Hij werd in een normaal politiebusje naar een gevangenis in het Belgische Sint-Gillis overgebracht. Daarop sloeg hij de agente die naast hem zat neer en trapte de deur open. De crimineel werd donderdag opgepakt en was vlak voor zijn ontsnapping bij de onderzoeksrechter voorgeleid.

Bouazza heeft al jarenlange gevangenisstraffen in Frankrijk uitgezeten. Hij staat daar bekend als een gewelddadige crimineel. Hij is inmiddels naar België verhuisd, mogelijk omdat hij in Frankrijk te bekend werd. Nu is hij volgens de Belgische politie voornamelijk in Antwerpen en Brussel actief. Hij zou de spil zijn in de handel in verdovende middelen in en rond de haven van Antwerpen. Desondanks wisten de agenten die hem van het Brusselse justitiepaleis naar de gevangenis vervoerden niet dat ze met een topcrimineel te maken hadden.

Bouazza was tijdens de ritop zijn rug geboeid. Zijn handen zaten vast aan een metalen riem rond zijn middel, zodat hij zijn armen niet omhoog kon bewegen. ‘Toch slaagde de man erin de agente twee keer met zijn schouder te slaan’, vertelt de Brusselse parketwoordvoerder Lionel Van Damme tegen de Belgische krant De Standaard. ‘Met zijn voeten heeft hij daarna de deuren van de celwagen opengetrapt.’

Daarop is twee uur met speurhonden en een helikopter naar Bouazza gezocht, maar hij is nog niet gevonden. De Belgische politie denkt dat hij naar Frankrijk is gevlucht.

Aanvankelijk gingen er geruchten dat de agenten de crimineel niet hadden geboeid en dat niet toe durfden te geven. Volgens de woordvoerder is dat onzin. ‘Er zijn geen fouten gemaakt door de twee agenten in kwestie.’

Bouazza wist in 2008 in Frankrijk op een soortgelijke manier te ontsnappen. Hij overmeesterde toen vlak voor de poort van de gevangenis zijn drie begeleiders en wist uit de politiewagen te ontsnapen. Daarop stapte hij in een auto die al klaar stond. Desondanks nam de Belgische federale politie geen extra veiligheidsmaatregelen.