Fransman probeerde autobedrijven af te persen

Fransman probeerde autobedrijven af te persen

De rechtbank in Arnhem heeft een 36-jarige man uit Frankrijk veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaar, waarvan één jaar voorwaardelijk. Hij heeft geprobeerd om vier autobedrijven af te persen.

(Beeld uit archief)

WhatsAppberichten

De man nam tussen 28 september en 12 oktober 2023 contact op met de autobedrijven uit Dieren, Zwaag, Woerden en Someren. Hij stuurde WhatsApp-berichten dat hij een auto had gekocht bij het bedrijf. Daarna, zo schreef hij, had de politie de auto in beslag genomen omdat die gestolen bleek te zijn.

De Fransman eiste vervolgens 50.000 euro als vergoeding. Als er niet betaald zou worden zou hij schade toebrengen aan de autobedrijven.

Brandbare vloeistof

Hij reed op 1 oktober 2023 in een Peugeot met Frans kenteken naar drie van de vier autobedrijven. Daar filmde hij dat hij een brandbare vloeistof op straat goot en aanstak. De man stuurde vervolgens het filmpje naar de autobedrijven.

De man heeft verklaard dat hij niet de persoon was die de berichten en filmpjes verstuurde. Hij zei dat hij ook niet in Nederland was om de filmpjes op te nemen. De Peugeot was volgens hem van een vriend, van wie hij de auto weleens leende.

Zijn dna zat op spullen in de auto, omdat hij de spullen had aangeraakt. Zijn iPhone had hij in de Peugeot laten liggen.

Bivakmuts

De rechtbank gelooft deze verklaringen niet.

De politie vond in de auto een bivakmuts, handschoenen en een aansteker. Op deze spullen zat het dna van de verdachte. De bivakmuts, de handschoenen en de aansteker zijn ook te zien in de afpersingsfilmpjes die de man naar de autobedrijven stuurde.

De route die de auto op 1 oktober 2023 langs de autobedrijven reed werd vastgelegd via kentekenherkenning. Deze route komt overeen met plaatsen waar de iPhone van de man zendmasten aanstraalde op 1 oktober 2023. Ook is het telefoonnummer waarmee hoofdzakelijk de afpersingsberichten werden gestuurd, te koppelen aan de Fransman.

De man moet aan drie autobedrijven schadevergoedingen betalen van in totaal ruim 80.000, omdat zij door de bedreiging met brandstichting hun bedrijven extra hebben beveiligd.