Fraude door beurshandelaar

De FIOD heeft dinsdag een 43-jarige man uit Amsterdam aangehouden die ervan wordt verdacht een beursgenoteerde onderneming te hebben opgelicht voor 600.000 euro met optiehandel. De man was in dienst van het bedrijf en handelde voor zijn werkgever op diverse beurzen. De naam van het bedrijf is door het Openbaar Minsterie niet bekend gemaakt, maar het moet gaan om een beursgenoteerde bank of bank-verzekeraar.

De verdachte verkocht zou namens zijn werkgever op buitenlandse beurzen illiquide opties hebben gekocht via een versluierde constructie aan zichzelf. Vervolgens kocht hij namens zijn werkgever de opties weer terug van zichzelf, tegen een hogere prijs. Het vermoeden is dat hij het verschil in eigen zak stak. Hij heeft hier tenminste 300.000 euro aan overgehouden. Het speelde zich af tussen 2009 en 2011.

De beursgenoteerde onderneming is zelf geen verdachte in deze zaak. Het bedrijf heeft inmiddels de arbeidsovereenkomst met de man beëindigd en melding gemaakt bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De AFM en de werkgever hebben in december 2011 aangifte gedaan tegen de man bij het functioneel parket.

De FIOD heeft de woning van de verdachte doorzocht en computers en administratie in beslag genomen.