Onderzoek naar fraude met pinterminals aan de voordeur

Er loopt een onderzoek naar een groep criminelen die fraudeerde met zogeheten pinterminals waarmee koeriers van bezorgdiensten aan de voordeur pakketten afrekenen die online zijn besteld. Tussen 30 maart 2019 en 16 mei 2019 wisten criminelen in totaal 14 pinterminals van supermarktketens om te wisselen. Daarbij maakten ze tienduizenden euro’s buit, aldus de politie.

Hoofdkantoor

Dinsdagavond bracht de politie de zaak naar voren in het programma Opsporing Verzocht. Of is de groep waar de politie nu jacht op maakt nog actief is werd niet duidelijk. Mogelijk zijn anderen nog met eenzelfde fraude bezig.

De daders haalden een truc uit. De bezorger werd onderweg naar zijn klanten gebeld door een beller die deed alsof hij van het hoofdkantoor belde en vertelde dat de pinterminal een update nodig had. Er werd daarvoor door een dader een afspraak gemaakt met de bezorger ergens langs de route. Tijdens die ontmoeting werd de pinterminal omgewisseld.

Katvanger

Als daarna de verwisselde terminal bij een bestelling werd gebruikt sluisde die terminal het bedrag dat aan de deur werd gepind weg naar de rekening van een katvanger. Noch de consument noch de bezorger merkten hier tijdens de transactie iets van. Na de transacties werd het geld direct door iemand van de rekeningen van de katvanger afgehaald. De rekening kwam bij de supermarktketen terecht.

Het pinnen om het geld van de rekening van de katvanger af te halen gebeurde onder meer op dinsdag 2 en woensdag 3 april 2019 in Alphen aan de Rijn, Leiden en Den Haag. De politie heeft beeld van één van deze mensen die heeft gepind. Ook zoekt de politie een persoon met de naam “Aiyo” of “Shai”. Voorzover bekend zijn er geen mensen aangehouden.