Frauderende topambtenaar krijgt ruim drie jaar cel

Een man (45) die vroeger beheerder was van het wagenpark en de werf van de gemeente Amsterdam is door de rechtbank Almelo veroordeeld tot 43 maanden cel voor het oplichten van de gemeente en een leasebedrijf voor miljoenen euro’s, en witwassen.

Luxe leven

Volgens de rechtbank haalde hij samen met zijn vrouw en twee andere medeverdachten voor een bedrag van rond de 3 miljoen euro binnen. Dat gebeurde over een periode van zeven jaar op een volgens de rechtbank ‘geraffineerde wijze’. Hij liet de gemeente en het leasebedrijf valse facturen betalen aan een bedrijf dat op naam stond van zijn vrouw.

Door dit geld leidden de ambtenaar en zijn vrouw (46) een zeer luxe leven. De vrouw werd veroordeeld tot 32 maanden cel. De twee andere verdachten kregen een werkstraf en een voorwaardelijke straf.

Terugbetalen

De rechtbank neemt het de man zeer kwalijk dat hij als ambtenaar heel ernstig misbruik maakte van gemeenschapsgelden. Er was sprake van een gebrekkige interne controle bij de gemeente Amsterdam en hij kon mede daardoor jarenlang zijn gang gaan, maar dat maakt het handelen van verdachte niet minder strafbaar, aldus de rechtbank.

De man is al veroordeeld tot het terugbetalen van het geld aan de gemeente en hij kreeg ook strafontslag. Deze twee gevolgen waren voorzienbaar en niet leiden tot strafvermindering. De rechtbank vindt dat hij hier rekening mee moest houden en het legt strafrechtelijk gezien geen gewicht in de schaal.

Porsches

De zaak kwam aan het licht door politieonderzoek naar grotere en vooral dure types (speed)boten, die populair zijn binnen het criminele milieu. De man en vrouw kwamen in beeld omdat zij verscheidene dure goederen hadden aangeschaft, zoals drie snelle motorboten en 19 voertuigen, waaronder drie Porsches. Deze uitgaven stonden niet in verhouding tot hun geschatte gezamenlijke inkomsten van maximaal 6.900 euro bruto per maand, vond de recherche, waarna een onderzoek werd gestart.