Fred en de vrouwen

Gisteren werd tijdens het Passage-proces ook aandacht besteed aan een ruzie die Fred Ros zou hebben gehad met Sjaak Burger. Aanleiding: Ros zou avances hebben gemaakt naar de vriendin van Burger. De onenigheid werd bijgelegd tijdens een gesprek in het Okura Hotel in bijzijn van Jesse Remmers. 

Door Timo van der Eng

Uit de dossierstukken in het bezit van Crimesite blijkt dat Ros voorafgaand aan de liquidatie van Thomas van der Bijl er tegelijkertijd verschillende vriendinnen op na hield.

Marielle

Het is algemeen bekend dat Ros in het begin van 2006 scharrelde met Marielle (ten behoeve van de privacy zijn de namen van de vrouwen in dit stuk verzonnen), een kapster die hij had ontmoet in de PI Scheveningen. Via haar ontmoet Ros haar broer Dwight, die uiteindelijk min of meer door Ros werd gedwongen om Van der Bijl te liquideren. Maar Ros had nog meer vrouwen in die tijd.

Ingrid

Als Fred Ros in de zomer van 2006 op de camping in Spanje wordt aangehouden verblijft hij daar met zijn (ex-)vrouw Ingrid, waar hij ook kinderen mee heeft.

Doris

Tegelijkertijd heeft hij dan ook een relatie met ene Doris, medewerkster in een casino. Ros zou met deze Doris naar Mexico op vakantie gaan, maar liet haar stikken op Schiphol, zo blijkt uit het politieverhoor van Doris.

‘Verder zouden we in april op vakantie naar Mexico gaan en ik heb die vakantie betaald. Ik had die vakantie geboekt vlak voordat we weggingen. Uiteindelijk kwam het er op neer dat ik in m’n eentje in het vliegtuig naar Mexico zat. Hij had niet eens de ballen om te zeggen dat hij niet mee ging.

Hij stuurde de ochtend dat ik wegging een smsje met de tekst “Het is klote. Kan niet weg. Sorry. Overmacht. Bel later”

Later belde hij wel en was toen min of meer verbaasd dat ik wel in m’n eentje ging. Hij vertelde dat hij niet mee kon omdat hij met zijn kinderen zat want z’n ex was weg en onvindbaar. Ik ben toen 10 dagen naar Playa del Carmen geweest.’

Terwijl ik in Mexico was heb ik volgens mij iedere dag wel contact met hem gehad. Ik weet nog dat ik op de laatste vrijdag van mijn vakantie was wezen stappen en rond een uur of vier ’s nachts terug kwam in mijn hotelkamer. Ik was net in mijn kamer toen hij me belde.

Fred stond 23 april 2006 niet op me te wachten bij terugkomst op Schiphol. Volgens mij ben ik rond een uur of twaalf geland. Mijn zus is me komen halen op Schiphol. Fred had wel toegezegd te komen maar hij was er niet.’

30.000 euro

Doris is ook financieel belazerd door Ros, gezien haar verklaring tegenover de rechter-commissaris.

‘Het is juist dat ik in totaal meer dan 30.000 euro aan Fred Ros heb geleend en die niet meer heb teruggekregen, nog geen euro daarvan. Inderdaad heb ik eerder wel eens een bedrag van 8.000 euro aan hem geleend en weer teruggekregen, maar dat staat los van voornoemd bedrag. Ik weet niet waarvoor Fred hel geld nodig had. Ik heb daar ook niet naar gevraagd. Ik heb het bedrag ook niet in één keer geleend. De rechter-commissaris vraagt of ik zoiets wel eens vaker doe. Nu heb ik in elk geval het geld niet meer. Misschien ben ik wel iets te goed van vertrouwen geweest.

Het is niet zo dat ik als tegenprestatie een auto zou krijgen. Die heb ik ook niet gekregen. Ik heb wel één keer een auto gehad, maar die bleek niet betaald en niet verzekerd. Daar heb ik alleen maar ellende van gehad. Het bleek eveneens een lease-auto waarvoor niet was betaald.’

Charlotte

Terwijl Ros in Spanje met zijn ex-vrouw op vakantie is en hij Doris laat zitten op Schiphol, heeft hij ook een relatie met Charlotte. Hij heeft plannen om met haar te gaan samenwonen in Rotterdam, zo blijkt uit de politieverhoren van Charlotte (ze vinden plaats als Ros al is opgepakt voor de moord op Thomas van der Bijl).

‘Als ik bij Fred op bezoek ging vertelde hij mij telkens dat alles goed zou komen. Ik heb namelijk een openstaande schuld van zo’n 20.000 euro bij diverse mensen. Fred en ik zouden namelijk gaan samenwonen in Rotterdam, we hadden al een woning. Voor deze woning hadden we diverse spullen gekocht, bijvoorbeeld gordijnen van 9.000 euro. En omdat alles op mijn naam staat komen de mensen bij mij om geld. Ik heb dit met Fred besproken en hij zegt dat het allemaal wel goed komt.’

Na zijn arrestatie gaat Charlotte bij Ros op bezoek, nadat hij uit beperkingen is gekomen. Ze bezoekt hem in maart 2007 drie keer. De gesprekken worden opgenomen, maar omdat er veel wordt gefluisterd is niet alles verstaanbaar. De gesprekken tijdens het bezoekuur gaan over de moeizame liefde, maar ook over andere spelers binnen Passage, zoals Ali A. en Dino Soerel. Ros is bang dat Soerel het met Charlotte probeert aan te leggen:

Charlotte: Ik heb Ali. ….. onverstaanbaar … ruzie met hem gehad. Hij praat weer tegen me sinds een paar maanden. En ehm … Nou ja weet je.

Fred: Hij moet gewoon normaal doen tegen je.

Charlotte: Hij doet ook wel normaal, maar hij denkt dat ie voor mij moet gaan zorgen, maar dat wil ik niet.

Fred: Watte?

Charlotte: Ali wil voor me zorgen, maar dat wil ik niet

Fred: Maar dat komt van mij af!

Charlotte: Dag! Echt niet. Dat komt niet bij jou vandaan, schat. Want zoals hij over jou praat, dan komt het niet bij jouw vandaan.

Fred: Hij praat toch ook anders over me, maar goed. Dat doet er niet toe.

Charlotte: Schat weet je wat het is, ik weet gewoon niet meer wat ik wel of niet moet geloven. Ik heb zoveel, zoveel verhalen van mensen, dat ik denk: ik wil met niemand wat te maken ebben. Echt niet.

Fred: Nee.

(…)

Fred: onverstaanbaar… Hij is bij jou thuis geweest.. …onverstaanbaar … met Roos … onverstaanbaar … he …onverstaanbaar …

Charlotte: Dino?

Fred: Ja, heb je iets met hem gehad?

Charlotte: Nee.

Fred: Echt niet? Want ik begrijp er namelijk niets van.

Charlotte: Wat niet?

Fred: Van alles niet. Van alles niet.

Het is Charlotte inmiddels via de pers ook wel duidelijk geworden dat Ros ook nog een relatie onderhield met zijn (ex-)vrouw Ingrid. Ze brengt het ter sprake tijdens hetzelfde bezoekuur.

Fred: Die F is weg (Charlotte droeg een kettinkje met een hartje om haar hals met een F erin gegraveerd.)

Charlotte: Die F heb ik, daar heb ik weer een ander hartje van laten maken. Ik was boos.

Fred: Nou ja lekker zeg.

Charlotte: Nou ja, het staat er toch. Dit was …

Fred: Je wilde gewoon van me af he?

Charlotte: Schat ik heb …onverstaanbaar .. Ik was zo boos op je. Als je weet wat ik allemaal voor verhalen heb gelezen. Dat jij gewoon met je vrouwen kinderen op vakantie gaat. En mij …. Lef!.

Fred: …onverstaanbaar ..

Charlotte: En al die verhalen van die mensen die in de krant staan? Al die reacties op internet!

Fred: Schat!

Charlotte: Dat ze het zo gezellig hebben gehad met Fred, voor de caravan. Met een bacardi op het terras, met een fanta.

Fred: Dat is niet waar! Dat is niet waar. Dat is niet waar. Dan had ik het je toch eerder verteld.

Vanaf 7 mei 2007 wil Ros Charlotte niet meer zien. Hij laat haar van de bezoekerslijst verwijderen.

In het boek De Liquidatie Dossiers nog veel meer verhoren van direct betrokkenen bij het Passage-proces.