Fred R. ziet af van advocaat en aanwezigheid

Moordverdachte Fred R. ziet af van verdere aanwezigheid in het grote liquidatieproces Passage. In een brief aan de rechtbank heeft R. geschreven geen vertrouwen meer ter hebben in behandeling van zijn zaak door de rechtbank. Dat werd maandagmiddag bekendgemaakt door voorzitter Frits Lauwaars die verder zei zich zeer ‘ongemakkelijk’ te voelen bij de onstane situatie. R. zit al 16 maanden gedetineerd in de Landelijke Afzondering Beheersgevaarlijke (LABG) in Vught. Het regime daar daar geldt als zwaarder dan in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI). Advocaat Geertjan van Oosten zegt tegen Crimesite dat zijn voormalige cliënt alle vertrouwen in Justitie kwijt is.

 

Fred R. is verdacht van opdracht geven voor het liquideren van Thomas van der Bijl en het voorbereiden van (niet uitgevoerde) liquidaties op Atilla Önder en Georges van Dijk.

R. kwam terecht in de LABG omdat de selectie-ambtenaar van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) hem manipulatief en dreigend gedrag naar medegedetineerden en bewaarders verweet. 

In de LABG zitten extreem agressieve mensen opgesloten. Veel van hen hebben psychische problemen. LABG is ook in gebruik een doorgangshuis voor mensen die wachten op een plaats in een tbs-inrichting.

Geertjan van Oosten: ‘De directeur van de LABG heeft een zeer gunstig rapport over R. en zijn gedrag geschreven. En toch houdt één ambtenaar van DJI om overplaatsing naar een milder regime tegen. Tot twee keer toe heeft de Raad voor de Strafrechtstoepassing (RSJ) een beroep van R. afgewezen. Fred R. heeft het gevoel dat iedereen onder één hoedje tegen hem speelt, misschien om hem onder druk te zetten om te gaan verklaren.’ Het Openbaar Ministerie heeft al in een zeer vroeg stadium te kennen gegeven tegen Fred R. levenslang te gaan eisen.

Er zijn voor de moord op Thomas van der Bijl al twee schutters veroordeeld, die R. hebben genoemd als opdrachtgever. Voorzitter in die zaak was Frits Lauwaars die nu ook de zaak tegen R. voorzit. R. heeft vergeefs geprobeerd Lauwaars te wraken. In zijn brief geeft hij aan ook daarom niet meer te willen verschijnen in de rechtszaal, en zijn berechting in hoger beroep af te willen wachten.