Fred Ros: ‘Als je gaat babbelen, ga je er aan’

Dwight S. en Remy H. zijn veroordeeld voor de moord op kroegbaas en crimineel Thomas van der Bijl. Fred Ros was hun opdrachtgever. Eerder had Ros geprobeerd anderen te strikken voor de liquidatie. Hieronder een reconstructie hoe de pogingen van het duo Peter La Serpe en Jesse Remmers en Alex de B. mislukten om de boezemvriend van Cor van Hout te liquideren.
 

Door @Timo van der Eng

Peter La Serpe en Jesse Remmers zijn de eersten die Van der Bijl om willen gaan leggen. Ze proberen het een paar keer. De eerste keer is begin december 2005. La Serpe en Remmers komen bij de woning van Van der Bijl in Zwanenburg aan en zien dat de kroegbaas de ramen van zijn auto staat te krabben. Remmers loopt met een automatisch vuurwapen richting Van der Bijl, maar keert op zijn schreden terug, omdat hij de afstand tussen hem en het beoogde slachtoffer als te groot inschat. Hij ‘heeft er de tering in’ dat Van der Bijl hem kan zien aankomen en is bang dat deze als eerste zal schieten.
 

Buurman

De tweede mislukking vindt ook al plaats bij de woning van Van der Bijl. Het duo, dat staat te posten in een steegje in de hoop dat Van der Bijl zal verschijnen, wordt tot tweemaal toe aangesproken door een oplettende buurman.
Bij de derde poging raken Remmers en La S. in een voorzichtige achtervolging de auto van Van der Bijl kwijt – waarschijnlijk heeft deze in de gaten dat de twee het op hem gemunt hebben. Exit Remmers en La Serpe. 

Glazenwasser

Fred Ros haalt vervolgens glazenwasser Alex de B. over om de liquidatie op Van der Bijl uit te voeren. De twee kennen elkaar van de PI in Zwaag. B. is geen zware crimineel; hij had vastgezeten voor inbraak en autodiefstal.
Nadat De B. is vrijgekomen, doet hij allerlei klusjes voor Ros zoals het onderhoud van de tuin, hij maakt het huis schoon en past regelmatig op de kinderen van de familie Ros. Ook regelt de moordmakelaar een baantje voor De B. bij een leasebedrijf voor peperdure auto’s.  

Kartbaan

Half januari 2006 ontmoeten de twee elkaar op een kartbaan in Delft. Daar vraagt Ros De B.
om voor hem een liquidatie uit te voeren. De werkelijke opdrachtgever is niet hijzelf, zegt Ros, maar de hoogste crimineel van Nederland, ‘de commissaris’. Ros biedt De B. 140.000 euro voor de opdracht (veel meer dan de 60.000 euro die hij Remy H. en Dwight S. beloofde). De B. stemt – met tegenzin – toe. In de daaropvolgende weken observeert De B. vrijwel dagelijks de woning en het café van Van der Bijl. Soms met Ros, soms met een andere kruimeldief, die net als De B. afkomstig is uit de Zaanstreek. Dat De B. ook geen professionele hitman is, blijkt wel uit het feit dat hij regelmatig tijdens zijn voorverkenningen gezellig ook zijn vriendin of een kennis meenam.

Babbelen

Alex de B. durft uiteindelijk de liquidatie niet uit te voeren, tot grote woede van Ros ‘Als je gaat babbelen, ga je er aan,’ voegt hij de B. toe, zo blijkt uit een tap van de politie. Babbelen doet De B. uiteindelijk toch – hoewel hij net als Dwight S. en Remy H. doodsbang is voor de oud-voetballer. Dat blijkt wel uit de verhoren van De B. door de politie waarin hij onder andere verklaart: ‘Hij (Ros –tvde) heeft zo specifiek tegen mij gezegd: al moet het een ton kosten om die informatie te kopen bij de politie; ik kom erachter als je gesproken hebt. Ik schiet je dood. Ik schiet jou dood en je familie en je broertje en je broer en je buurvrouw.’

Getuigenbeschermingsprogramma

Na de verzekering dat De B. in een getuigenbeschermingsprogramma wordt opgenomen, verklaart hij toch uitgebreid aan de rechter-commissaris. Ros wordt mede door die getuigenis veroordeeld. De B. zelf krijgt vier jaar en tien maanden. Nu gaat de moordmakelaar dus zelf ‘babbelen’ – en in een getuigenbeschermingsprogramma. 

Lees meer over de liquidatie van Thomas van der Bijl in het boek De Liquidatie Dossiers. Hierin staan onder andere de originele verhoren en verklaringen van Peter la Serpe en Alex de B.