‘Fred Ros liquideerde Cor van Hout’ (VIDEO)

Fred Ros, de kroongetuige in het liquidatieproces Passage, is betrokken bij de moord op Heineken-ontvoerder Cor van Hout. Dat staat in nooit eerder bekend geworden getuigenverklaringen waar het KRO tv-programma Brandpunt Reporter de hand op heeft gelegd.

Officieel verdachte

Het programma citeert in de uitzending vanavond uit het politiedossier over de zaak Viool, de liquidatie van Cor van Hout. Daaruit blijkt dat verschillende getuigen naar Fred Ros wijzen als de dader. Ros blijkt in 2007 officieel ook als verdachte te zijn aangemerkt van de moord op Van Hout.

Voorbijgangers

Uit het dossier blijkt dat twee toevallige voorbijgangers uit Amstelveen de liquidatie van Cor van Hout in 2003 zagen gebeuren en door de politie werden gehoord. Op basis van de eerste getuige werd een compositietekening gemaakt die volgens de politie voldoet aan het signalement van Fred Ros. De tweede getuige deed een zogenoemde Oslo-confrontatie, waarbij gevraagd werd uit acht verschillende mensen de dader aan te wijzen. Uit het dossier blijkt dat de getuige Fred Ros heeft aangewezen.

Ook verschillende getuigen uit het criminele milieu wijzen Fred Ros aan als de dader. Brandpunt
Reporter citeert een verklaring die de (inmiddels overleden) crimineel Ariën K. senior bij de politie aflegde. Maar het programma sprak ook met beroepscrimineel Martin Kok. Hij zat in 2004 gedetineerd met Ros in de gevangenis van Alphen aan den Rijn. Fred Ros zat daar vanwege een wapenvondst in zijn huis. Kok zegt dat Fred Ros aan hem toen heeft bekend betrokken te zijn geweest bij de liquidatie van Cor van Hout.

Agenda

Martin Kok maakte destijds aantekeningen van het gesprek in een agenda, maar die is in het bezit van een ex-vriendin die deze weigert terug te geven. Kok heeft zijn verklaring ook afgelegd bij de Nationale Recherche en hen gevraagd de agenda in beslag te nemen. Martin Kok is opgeroepen om in mei als getuige te verschijnen bij het gerechtshof in het Passage-proces.

Sterk bewijs

’Dit is sterk bewijs tegen Fred Ros en het ondermijnt zijn geloofwaardigheid als kroongetuige in het Passage-proces’, zegt hoogleraar strafrecht Theo de Roos in de uitzending van Brandpunt Reporter. Fred Ros heeft met Justitie een deal gesloten waarbij hij de volledige waarheid moet verklaren over liquidaties, ook over zijn eigen betrokkenheid. In ruil daarvoor krijgt hij strafvermindering en getuigenbescherming. Als hij niet naar waarheid verklaart over de liquidatie van Cor van Hout, loopt
zijn deal met Justitie gevaar.

Geen commentaar

Fred Ros ontkent overigens iets met de liquidatie te maken te hebben. Het Openbaar Ministerie en de politie willen geen commentaar geven op de bevindingen van Brandpunt Reporter omdat de zaak onder de rechter is.

Brandpunt Reporter, vanavond om 22.35 uur op NPO 2.