Fred Ros met brilletje over Dino en Willem

‘Mensen rond Holleeder hebben besloten om het niet af te wachten’, zei kroongetuige Fred Ros over de moordopdracht op Thomas van der Bijl, dinsdagmorgen op vragen van het Amsterdamse gerechtshof in het hoger beroep van het Passage-proces.

 Door @Wim van de Pol

Kroongetuige Fred Ros zat dinsdagmorgen in een apart kamertje van het beveiligde justitie-complex op Schiphol naast zijn advocaat. Als in een soort duo-presentatie van een nieuwsuitzending van een paar decennia geleden. Rond zijn voorhoofd zat een net geföhnd jaren tachtig kapsel. Op zijn nog altijd aanzienlijke neus rust een donkerkleurig studentikoos brilletje. Ware het niet voor zijn forse postuur zou je zeggen: een nette ambtenaar van een kleine gemeente.

Zijlijn

Ruud Veldhuisen, voorzitter van het gerechtshof, begon met het stellen van de vragen. Hij informeerde wat Ros wist van elk van de terechtstaande verdachten. Dino Soerel was de persoon waar de getuige en Veldhuisen het langst bij bleven stilstaan. Ros vertelde Soerel in 2002 en 2003 te hebben gezien ‘in de zijlijn’ zonder inhoudelijk met hem te hebben gesproken. Tussen de 10 en 15 keer zou Ros zakelijk contact met Soerel hebben gehad.

7 miljoen

‘Waar verdiende Dino zijn geld mee?’, wilde Veldhuisen weten. ‘Daar praat je niet veel over’, zei Ros. Van vastgoedman Willem Endstra was afgeperst geld naar Soerel gegaan, zei Ros. ‘Dat heb ik van Danny K. gehoord. Hij zei dat er 7 miljoen naar hun is gegaan. En uit de media weet ik over drugstransporten van Soerel. De kant waar ik zat had met liquidaties te maken, niet met drugs.’

Schiet op

Het meest belastende dat Ros te vertellen heeft over Dino Soerel is de beschuldiging dat Soerel opdracht gaf voor de moord op hasjhandelaar Thomas van der Bijl in april 2006. Tijdens een gesprek gaf Soerel door dat Van der Bijl van auto gewisseld was. ‘Eigenlijk bedoelde hij daarmee ook van schiet nou eens op’, zei Ros. Er ontspon zich het volgende gesprek:

Veldhuisen: Wanneer hoorde u dat Van der Bijl moest worden doodgeschoten?
Ros: Direct na mijn vrijlating van Jesse Remmers en La Serpe.
Veldhuisen: Waren zij tussenpersonen?
(…)
Ros: Waar Jesse mee bezig was kwam altijd bij Dino vandaan.
Veldhuisen: Hoe weet u dat?
Ros: Omdat ik met Dino heb gesproken. Toen er haast bij was is dat ook zo tegen mij gezegd. Hij zei iets van als het mogelijk was dan heeft dat prioriteit want hij heeft verklaard en je weet nooit wat er van mij inzit.

Politiecontact

De voorzitter toonde zich ook geïnteresseerd in hoe Ros de verhoudingen binnen de groep verdachten zag: ‘Dino, Ali, Willem, Stanley (Hillis)’ , waarschijnlijk om te onderzoeken hoe de criminele organisatie die het Openbaar Ministerie ziet in elkaar zit. Ros zei onder meer: ‘Ali staat aan Dino zijn kant. Willem heeft mensen die weer niet aan Dino zijn kant staan. Dat geldt ook voor Stanley. Er was wel een verbinding Ali en Dino. Maar niet tussen Dino en Willem en Stanley.’ Ros zei ook dat hij Dino en Willem Holleeder nooit samen heeft gezien. De getuige gaf nog wat meer context. Waarbij de beschuldiging voor de moord op Van der Bijl weer in de richting van Willem Holleeder bewoog.

‘Dino had eigenlijk geen reden om Van der Bijl om te brengen. (…) Dino kende Van der Bijl eigenlijk niet. Toen Willem (Holleder) binnen zat is duidelijk geworden via een politiecontact van Dino dat Van der Bijl aan het verklaren was. Dan kan je er beter vanaf zijn. Dus Willem had er meer belang bij dat die mensen er niet meer zouden zijn daarom is de beslissing genomen om Van der Bijl om te brengen. (…) Toen hebben mensen rond Holleeder besloten om het niet af te wachten.’

Over Ali A. was Fred Ros bondig. Hij had van A. 80.000 euro gekregen voor de moord op Van der Bijl en hij zei dat A. hem opdracht had gegeven drugshandelaar en voetbalmeacenas Nedim Imaç te (laten) vermoorden en ook drugshandelaar Atilla Önder.