Fred Ros wilde zelf Van der Bijl liquideren

Kroongetuige Fred Ros stond in maart 2006 klaar om Thomas van der Bijl dood te schieten. Dat wordt beweerd door Zaankanter Alex de Boer. Omdat de kroegbaas een andere route reed dan gewoonlijk, kon Ros zijn plan niet uitvoeren. 

Een maand later werd Van der Bijl alsnog geliquideerd door de amateurs Remy H. en Dwight S. In Panorama deze week een gedetailleerde reconstructie van de jacht op de kroegbaas. Alex de Boer, die naar eigen zeggen ook door Fred Ros werd aangezocht om de liquidatie uit te voeren, heeft na zijn arrestatie in de zomer van 2006 uitgebreid verklaard tegenover de politie. In een van De Boers verklaringen is te lezen dat hij bij Café De Hallen klaar stond met een seintelefoon.

“Arabier of zo”

Door het bellen van een voorgeprogrammeerd nummer (dat hij twee keer diende te  laten overgaan)  moest De Boer doorgeven wanneer Thomas van der Bijl uit zijn kroeg vertrok. Ros zelf stond – volgens De Boer met een “Marokkaan of in ieder geval een Arabier ofzo” – elders klaar om Van der Bijl af te schieten. Omdat deze echter een andere weg neemt dan zijn vaste route, mislukt de liquidatiepoging.

Oma Boers

In het artikel in Panorama staan fijne details. Zo wordt duidelijk dat Ros in geen enkele telefoon van Alex Boer onder zijn eigen naam stond. Zijn nummers waren verborgen onder schuilnamen als: Leidse, Oma Boers en Boeman.