Schietende politieman in opspraak

De 59-jarige hoofdagent Fred B. moet in mei voor het Amsterdamse gerechtshof getuigen omdat hij op ontoelaatbare wijze aan een proces-verbaal zou hebben gesleuteld. Dat schrijft De Volkskrant. Een 28-jarige man is in die zaak door de rechtbank vrijgesproken van poging tot doodslag op Fred B. maar het Openbaar Ministerie is tegen die uitspraak in appel gegaan. Fred B. is de man die vorig jaar de 31-jarige Michael Koomen doodschoot tijdens een worsteling op de Amsterdamse Spiegelgracht.

De verdachte zou met een paraplu de politieman hebben gestoken, maar daarover is nu ernstige twijfel ontstaan. De verdachte ontkent. Fred B. heeft ook in de zaak -Koomen verklaard dat hij met de dood werd bedreigd en daarom moest schieten.

Maar in die zaak bleek na vergelijking met camerbeelden dat zijn verklaringen van de politieman over de toedracht niet te kloppen.

Politieman B. heeft in het Amsterdamse korps een bijnaam: Fred Verzet.

In 1999 blijkt hij te zijn veroordeeld voor het mishandelen van een geboeide arrestant. Volgens De Volkskrant is B. van de ME-opleiding in Woensdrecht verwijderd nadat hij te gewelddadig tegen collega’s optrad.

Over het optreden van B. in de zaak-Koomen loopt nog onderzoek van de Rijksrecherche. De ouders van de overleden Koomen hebben daarnaast aangifte gedaan tegen B.

Verdachten klagen regelmatig over hardhandig optreden door politieambtenaren. Het gebeurt niet vaak dat dit een disciplinair of strafrechterlijk gevolg krijgt.

Michael Koomen werd op 14 mei 2011 op de Spiegelgracht hoek Weteringschans doodgeschoten na een uit de hand gelopen feestje van zijn zijn voetbalteam.

Alle berichten over de zaak Koomen.