‘Freddy haatte “ratten”‘

De gedetineerde Fiotos “Freddy” Geas (foto) wordt ervan verdacht de Amerikaanse maffiabaas James “Whitey” Bulger (89) te hebben vermoord in de Hazelton-gevangenis in Virginia. Dat melden Amerikaanse media. Bulger werd in zijn rolstoel doodgeslagen met een slot dat in een sok was gestopt. 

Door Timo van der Eng

De 51-jarige Geas is een beruchte huurmoordenaar van de maffia. Samen met zijn vijf jaar jongere broer Ty pleegde hij in de Amerikaanse staat Massachusetts verschillende geweldsmisdrijven. Ze werden enforcers voor maffiabaas Anthony Arillotta. De Geas konden echter geen volwaardig lid worden van de maffia, omdat ze van Griekse komaf zijn. Wel genoten ze de bescherming van de maffia waarvoor ze talloze klussen deden.

“Big Al”

Freddy Geas werd in 2011 onder andere veroordeeld voor zijn betrokkenheid bij de liquidatie van Adolfo Bruno, ook wel bekend als “Big Al”. Bruno was een vooraanstaand maffiabaas in Springfield, Massachusetts, die in 2003 in opdracht van Anthony Arilotta (foto onder) werd geliquideerd. Freddy Geas was in deze zaak de moordmakelaar. Hij schakelde de daadwerkelijke schutter in, die 10.000 dollar betaald kreeg voor de liquidatie. (Tekst loopt door onder de foto.)

Anthony Arilotta werd kroongetuige en lapte Freddy Geas erbij.

Schep

Geas werd ook veroordeeld voor de moord op drugshandelaar Gary D. Westerman in 2003. Onder het voorwendsel om een woningoverval te gaan plegen werd Westerman naar een huis in de stad Agawam gelokt. Daar werd hij tweemaal in zijn hoofd geschoten, al weer in opdracht van Anthony Arilotta, de zwager van Westerman. Toen  de broertjes Geas het slachtoffer in een kuil in een bos wilden begraven, bleek Westerman nog te leven. Hij werd vervolgens met een schep doodgeslagen.

“Ratten”

Uiteindelijk werden de broers veroordeeld omdat zowel Arilotta als Frankie Roche, de man die “Big Al” doodschoot, kroongetuigen werden. Ze liepen over om zo een forse strafvermindering te kunnen krijgen. Arilotta verdween voor 8 jaar achter de tralies en is inmiddels al weer op vrije voeten. Frankie Roche kreeg voor de liquidatie van “Big Al” 14 jaar cel. Vooral het feit dat Anthony Arilotta overliep naar justitie was een grote klap voor Freddy Geas, omdat hij huizenhoog opkeek naar zijn maffiabaas. Het leverde Geas een enorme afkeer op voor “ratten”, slang voor criminelen die informant zijn of worden van de politie.

Vrouwen

Privé detective Ted McDonough zegt tegen The Boston Globe dat Geas’ weerzin tegen politie-informanten waarschijnlijk de reden is geweest dat hij betrokken raakte bij de moord op James “Whitey” Bulger. De 89-jarige maffiabaas zou namelijk jarenlang informant zijn geweest van de FBI. McDonough kent Freddy Geas goed, omdat hij regelmatig voor hem werkte. ‘Freddy haatte “ratten”, maar hij haatte ook mensen die geweld plegen tegen vrouwen. Whitey was een “rat” die ook vrouwen vermoordde. Het is waarschijnlijk zo simpel.’ Aldus McDonough tegen The Boston Globe.

Veilig

Bulger zat tot voor kort gedetineerd in een gevangenis in Florida. Hij werd al snel nadat hij in de Hazelton-gevangenis was gearriveerd vermoord. Bulger, die altijd heeft ontkend een FBI-informant te zijn geweest, waande zich veilig, en vond het niet nodig om in een speciale afdeling gedetineerd te zitten. De bejaarde Bulger werd door verschillende gevangenen vermoord. Freddy Geas zou zijn betrokkenheid bij de dood van Whitey Bulger niet ontkennen, maar geheel volgens de maffiatradities houdt hij zijn kaken op elkaar over de anderen die een rol zouden hebben gespeeld bij de moord – hij wel.