Freek H. en de narigheid

“Bolle” Freek H. (43) zit in het nauw, als we de Nieuwe Revu van deze week moeten geloven. De lease-auto-man van de Amsterdamse penose heeft volgens het blad een hoog oplopend conflict met Geurt R., voormalig bodyguard van Klaas Bruinsma. Een conflict dat lijkt te gaan over geld en auto’s. H. heeft volgens Revu een zelfmoordpoging gedaan, kreeg een lawinepijl in zijn brievenbus, en zijn vader zou zijn ontvoerd door Geurt R. En die kreeg daarvoor de politie achter zich aan.

 

Maar R. heeft enkel drie dagen vastgezeten voor de ontvoering. Hoe kan dat? Uit het dossier dat Revu in handen heeft stijgen verwarrende tegenstrijdigheden op. Zo spreekt de vader van H. pertinent tegen dat hij door R. is ontvoerd. Hij zou wel een auto zijn gaan overschrijven op naam van R. om een schuld te betalen.

Geurt R. (50) was net in mei op vrije voeten gekomen van vierenhalf jaar cel wegens mishandelingen, afpersingen, doodsbedreigingen en vernielingen. En dan dit weer.

Volgens H. heeft R. zijn dochter bedreigd vanuit de gevangenis, een lawinepijl in zijn brievenbus laten ontploffen en stond hij midden in de nacht plots aan het bed van H. samen met een vriend. H. zou door hen zijn mishandeld en onder het bloed hebben gezeten. Het hele huis zou onder het bloed hebben gezeten. Maar is dat wel zo?

De politie kan geen bloed vinden in het het huis, en gelooft H. eigenlijk niet zo. Meer mensen geloven H. niet zo, hij heeft een reputatie van oplichterij en verduistering: zo staan op de site van TROS Opgelicht een aantal verhalen over H. Hij zou huizen verhuren, huurpenningen incasseren maar geen sleutel leveren en aannemers niet betalen.

H. zegt dat R. de lawinepijl bij hem in de brievenbus heeft laten frommelen, maar R. zegt erachter gekomen te zijn dat H. het zelf heeft laten doen. De politie wil een afspraak maken met H. maken om aangifte te doen van de lawinepijl, die een waarschuwing zou kunnen zijn. Maar: ‘steeds besloot H. dat het voor hem en zijn gezin niet verstandig was om openheid van zaken te geven,’ aldus een tactisch rechercheur.

H. liet criminelen in leaseauto’s rijden, voor een bepaald bedrag. Maar omdat hij schulden had kwam op zeker moment een deurwaarder de wagens bij klanten in beslag nemen, tot spreekwoordelijk ongenoegen van die klanten. Zo heeft H. geen vrienden gemaakt.

En nu zegt Geurt R. ook nog geld te goed te hebben van H. Meer slecht nieuws dus.

Nieuwe Revu beschrijft Freek H. op basis van het politiedossier als een man die steeds verder wegzakt: ‘in een moeras van criminaliteit, drugsgebruik en bedrog’.

En zijn vader zegt in een afgeluisterd telefoongesprek: ‘Draait een beetje door in het bolletje.’ Zijn zus maakt ook niet vrolijk: ‘een sociale vlotte jongen. Met coke in zijn neus is hij een soort monster. Dan is het gewoon een respectloos varken.’

Meer narigheid in de papieren Nieuwe Revu.