Friese coldcase: de moord op ‘It Ikeboerke’

Zondag 30 september is het exact 22 jaar geleden dat Reinder Lulofs dood werd gevonden in zijn boerderijtje in het Friese Twijzelerheide. Tot op de dag van vandaag is onduidelijk wat er zich op die fatale dag heeft afgespeeld.

‘It Ikeboerke’

Op maandag 30 september 1996 ontstond er brand in een vrijstaand boerderijtje aan de Popels 58 in Twijzelerheide. Het was de woning van de 87-jarige Reinder Lulofs, ook wel ‘It Ikeboerke’ genoemd. Nadat de brand was geblust, troffen agenten in de slaapkamer het lichaam aan van Lulofs.

Sober bestaan

Het boerderijtje had weliswaar in brand gestaan, maar er kon nog wel een sporenonderzoek worden gedaan. Dat onderzoek maakte duidelijk dat er was ingebroken en dat er een paar zakhorloges uit de woning waren meegenomen.

Reinder Lulofs leefde een sober bestaan. Zo was zijn boerderijtje niet aangesloten op gas, water en licht. Sinds de dood van zijn broer in 1990 woonde hij er alleen, maar met hulp van zijn omgeving kon hij zich prima redden.

Heropend

De zaak werd in 2007 heropend, waarna een toen 43-jarige verdachte uit Achtkarspelen werd opgepakt, maar die kwam na twee maanden vrij wegens gebrek aan bewijs.

Coldcasekalender

Het Openbaar Ministerie looft een beloning van 15.000 euro uit voor de tip die leidt tot de oplossing van de zaak. Meer over de moord op de Friese boer is te lezen op de coldcasekalender 2018 (week 23).