Friese organisatie opgerold voor drugstransporten naar Scandinavië

De politie en OM Noord-Nederland hebben in het onderzoek ‘Strauss’ een omvangrijke Friese criminele organisatie opgerold die zich bezighield met drugstransporten via Duitsland naar Scandinavië. De harddrugs (hoofdzakelijk heroïne) werd verpakt in een loods in Wolvega en daarna naar Duitsland, Denemarken, Zweden en Noorwegen vervoerd.

Drie broers

Het onderzoek telt in totaal 21 verdachten, onder wie drie broers (een 25-jarige man uit Heerenveen en twee mannen van 27 en 30 uit Wolvega), die volgens justitie gezien kunnen worden als leiders van de organisatie. De broers worden ook verdacht van witwassen van crimineel verkregen vermogen in de periode 2016-2020.

Zeven verdachten zitten momenteel nog vast en staan vrijdag terecht in een pro-formazitting. Alle mannen worden verdacht van betrokkenheid bij grensoverschrijdende drugstransporten. De zeven verdachten die momenteel nog vastzitten worden ook verdacht van deelname aan een criminele organisatie in de periode van juli 2019 tot en met 1 december 2020.

Vijf drugstransporten

Het rechercheonderzoek beschrijft vijf drugstransporten met als eindbestemming Scandinavië en één voorbereiding daartoe.

De politie doorzocht na aanhoudingen op 1 december twee woningen in Heerenveen, vier woningen in Wolvega en een aantal bedrijfspanden in Wolvega, waaronder een autohandel. De mannen worden niet alleen verdacht van criminele activiteiten, ze waren ook intimiderend aanwezig in Wolvega. Vooral in het horecagebied veroorzaakten zij overlast en problemen. (tekst loopt door na de advertenties).

Wiet en heroïne

Bij het Team Criminele Inlichtingen van de politie Noord-Nederland kwam mei 2020 informatie binnen dat de drie broers internationaal zouden handelen in wiet en heroïne. Daarop nam de recherche een loods in Wolvega onder observatie waar, naar later bleek, voertuigen werden geprepareerd die werden gebruikt voor de smokkel van harddrugs. Uit deze en andere opsporingsmiddelen bleek dat de verdachten bezig waren een drugstransport voor te bereiden.

Zes jaar cel

Op 13 december 2019 werd in Göteburg (Zweden) een 45-jarige man aangehouden wegens het binnensmokkelen van 10 kilo heroïne in een Opel Vectra met een Nederlands kenteken. In Zweden is deze verdachte inmiddels veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes jaar. Het drugstransport is terug te leiden naar de verdachten in onderzoek Strauss.

Noorwegen

Een week eerder, op 6 december 2019, ontdekte de Duitse douane 10 kilo heroïne in een vrachtwagen in de Duitse havenplaats Kiel, wachtend op de boot naar Noorwegen. De Oekraïense trucker was zelf naar de douane gestapt omdat hij argwaan had over een lading die hij in Groningen had opgepikt. De trucker had in Groningen vier pakketten aangenomen van twee mannen, die weigerden hun namen te noemen en geen vrachtpapieren hadden bij de lading.

De mannen verwezen slechts naar de labels op de dozen met daarop een adres in de Noorse hoofdstad Oslo. De Oekraïense vrachtwagenchauffeur reed door naar Kiel en meldde zich daar bij de douane, met zijn bevindingen. In één van de pakketten werd ongeveer 10 kilo heroïne aangetroffen. Onderzoek naar de herkomst van deze drugs leidde naar de verdachten in hetzelfde onderzoek.

Vrouw uit Emmeloord

Eind oktober 2020 werd door de Noorse autoriteiten een 26-jarige vrouw uit Emmeloord aangehouden. De vrouw reed in een Ford Kuga met Duitse kentekens. In haar auto werd 6.650 gram cocaïne en bijna 9.200 gram heroïne aangetroffen. Diezelfde Ford Kuga werd gesignaleerd op 24 oktober 2020, terwijl de wagen de loods binnen reed in Wolvega.

Harddrugs, munitie en cash

Alle verdachten zijn op 1 december 2020 aangehouden. Bij doorzoekingen in Wolvega en Heerenveen zijn grote hoeveelheden harddrugs en kleine hoeveelheden softdrugs gevonden. Daarnaast is beslag gelegd op digitale gegevensdragers, een Rolex, pistoolmunitie, een magazijnhouder voor een vuurwapen, bankpassen, grote hoeveelheden contant geld en dure tassen van de merken Louis Vuitton en Dior. Ook werden een nepwapen, GPS-trackers, valse 50 euro biljetten en buitenlandse valuta, waaronder Zweedse kronen aangetroffen.

In het dashboardkastje van een auto in Wolvega werd een pak met 548 nepbriefjes van 50 euro aangetroffen. In een loods in Wolvega werd de drugspers gevonden waarmee de onderschepte pakketten drugs waren samengeperst.