Fruitbedrijven Eindhoven verdacht van witwassen

Het landelijk parket van het Openbaar Ministerie heeft vrijdag bekendgemaakt dat het afgelopen maandag drie mannen uit Eindhoven en Geldrop en twee vrouwen heeft laten aanhouden die verdacht worden van het witwassen van grote geldbedragen. De verdachten zouden fruitimportbedrijven in Eindhoven gebruiken om hun criminele vermogen wit te wassen.

Cocaïne

Het onderzoek onder leiding van het landelijk parket is gestart nadat er in april 2014 in de haven van Antwerpen een container met 436 kilo cocaïne werd onderschept. Die container was afkomstig uit Colombia en had als eindbestemming een bedrijf dat fruit importeert. Bij een controle vond de Belgische douane in het dak van de container 320 pakketten met cocaïne.

Vuurwapens

Een 44-jarige man uit Geldrop is hoofdverdachte. Hij geeft leiding aan de fruitimportbedrijven. Hij wordt verdacht van witwassen en het bezit van vuurwapens en munitie. Bij de doorzoeking van zijn woning zijn drie vuurwapens en munitie aangetroffen, waarvan één in de slaapkamer onder zijn hoofdkussen. De 33-jarige partner van de hoofdverdachte is ook aangehouden op verdenking van witwassen en het bezit van vuurwapens en munitie.

224 planten

Bij een 50-jarige man die verdacht wordt van witwassen trof de politie ook een wietkwekerij met 224 planten aan. Bij de doorzoekingen van vier woningen en twee loodsen is beslag gelegd op vuurwapens, administratie, telefoons en gegevensdragers. Een 49-jarige man uit Eindhoven en een 64-jarige vrouw uit Geldrop worden ervan verdacht dat zij het voor de andere verdachten mogelijk maakten dat er grote geldbedragen konden worden witgewassen. Zij zijn na verhoor door de politie in vrijheid gesteld in afwachting van het verdere verloop van het onderzoek.

Bewaring

De 44-jarige hoofdverdachte, zijn 33-jarige partner en de 50-jarige man uit Eindhoven zijn donderdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Zwolle. De 44-jarige hoofdverdachte en de 50-jarige man zijn voor veertien dagen in bewaring gesteld. De 33-jarige vrouw is in afwachting van het verdere verloop van het onderzoek in vrijheid gesteld. In het onderzoek werkt het landelijk parket samen met gemeenten en Belastingdienst.