Gaan de VS miauw-miauw verbieden?

Liefhebbers van “miauw-miauw” ofwel mephedrone, en hun chemische varianten opgelet. In Verenigde Staten ontstaan bewegingen die de designer drug “jaagbaar” gaan maken. De democratische senator Charles Schumer van New York wil dat de designer drug in de federale wetgeving verboden wordt. Deze week zal hij een wetsontwerp indienen om de relatief nieuwe drug te criminaliseren. Nu is het spul als bath salt te verkrijgen in headshops in de VS. In de staten Florida, Louisiana en Mississippi is het al verboden. De Drug Enforcement Administration is over meph ‘bezorgd’ maar heeft nog niet gelobbyd voor een verbod.

Het initiatief kan ook goed nieuws zijn voor mensen die willen investeren in illegale productie en distributie. De ervaring leert dat na een verbod van middelen (MDMA, EVA) zowel de prijs als de vraag gingen stegen.

Groot-Brittannië liep voor op de Europese landen en kwam in april 2010 met een verbod, de EU volgde vorige maand.

Ervaringen in GB: onmiddelllijk na het verbod ontstond illegale handel en leek de vraag naar vergelijkbare drugs toe te nemen. Ook de vraag naar nieuwe varianten die nog niet illegaal waren, maar wel veel schadelijer, nam toe.

Vanaf 2005 begon het gebruik van de drug zich te verspreiden in Groot-Brittannië is het naast xtc populair op dansfeesten.

Hoewel mephedrone in bepaalde kranten als een killer drug is neergezet is het de vraag of dat zo is. Er zijn geen cijfers bekend van grote aantallen sterfgevallen. Het risico zit net als bij drugs als ghb en xtc in onoordeelkundig gebruik, bijvoorbeeld in de combinatie met grote hoeveelheden alcohol.

In Nederland valt miauw-miauw nog niet onder de Opiumwet, handel erin is wel verboden omdat het valt onder de Geneesmiddelenwet.

Wie wil weten hoe het zit kan hier kijken, een onderzoeksproject van de Europese Unie.

En hier voor de Nederlandse ervaringsdeskundigen. Chemische deskundigen komen er trouwens ook.

 

 

 

 

 

 

 

ervaring: