Wat gaat Soerel verklaren?

Het gerechtshof Amsterdam verhoort dinsdag Dino Soerel, die terechtstaat voor de moorden in het Passage-proces. Er zijn enige dagen voor uitgetrokken.

Door @Wim van de Pol

Voorzitter Ruud Veldhuisen stak van wal. Hij vroeg zich af of Soerel die eerder heeft bezworen onschuldig te zijn niet wanhopig was geweest. Hij verwees naar de getuigen Ros, Q5 en La Serpe die over hem hebben verteld. Veldhuisen zei dat als hij onschuldig is Soerel een slachtoffer moet zijn van een stel hondsbrutale lieden. Soerel was het ermee eens, vooral was hij slachtoffer van getuigen als Fred Ros en Hidr K. die volgens hem hebben hebben verklaard uit eigen belang en vooral voor geld.

Nachtmerrie

Veldhuisen: Dat moet een nachtmerrie voor u zijn?
Soerel: Dat is het ook zeker. Het is wel verschrikkelijk.
Veldhuisen: U moet zwetend wakker geworden zijn?
Soerel: Het heeft mijn slaap verkort. Ik ben wel om vier uur wakker geworden en dan ging ik in het dossier lezen. Maar badend in het zweet wakker worden dat is niet zo gebeurd.

Veldhuisen vroeg zich af waarom hij zich soms op zijn zwijgrecht heeft beroepen tot nu toe.

Veldhuisen: Ik zou op iedere vraag antwoord geven, iedere reserve erover laten vallen als ik voor mijn leven vecht. Als de strafbedreiging levenslang is waarom verklaart u niet over anderen?
Soerel: Ik weet dat ik onschuldig en ik kan dat aantonen. Waarom moet ik anderen erbij betrekken als ik daarover niet alles weet? Misschien weet ik het niet goed. Er zijn genoeg verhalen.
Veldhuisen: Wie heeft Cor van Hout vermoord?
Soerel: Dat weet ik niet.
Veldhuisen: Wie heeft Thomas van der Bijl vermoord?
Soerel: Ik heb geen idee.
Veldhuisen: Kees Houtman?
Soerel: Ik heb geen idee. Ik doe niet mee aan verhalen en praatjes.
Veldhuisen: Waarom bent u tot zondebok gemaakt?
Soerel: La Serpe wilde niet over Holleeder praten hij heeft voor mij gekozen. Met Ros is het zo: die heeft zes jaar achterover gezeten en die wist alleen met praten over Soerel valt wat te halen met Remmers valt niks te winnen. Bij mij en Akgün valt winst te halen.

Holleeder

Veldhuisen ging in op het drugsonderzoek Zuil waar Soerel in is veroordeeld. Volgens het dossier was hij sinds 1997 een grote man in het criminele milieu met een reputatie waarmee niet te spotten viel.

Veldhuisen: Bent u onderdeel van het criminele milieu?
Soerel: Ik ben veroordeeld in Zuil dat ging tot voor 1997, dat drugsmilieu zat ik in. Daar ben ik ook voor veroordeeld.

(…)

Veldhuisen: Zit u door dit milieu hier in Passage?
Soerel: Nee hiervoor zat ik in Zuil.
Veldhuisen: Rekent u Dick Vrij, Hans Nijman, Danny K., Stanley Hillis, Ali Akgün tot dat milieu?
Soerel: Hillis voor mij wel, daar heb ik langdurig mee samengewerkt. Met die anderen niet, onze relatie berustte puur op vriendschap.
Veldhuisen: Houdt u zakelijke contacten van niet zakelijke gescheiden?
Soerel: Ja dat probeer ik wel. Ik houd dat wel gescheiden.
Veldhuisen: En met Holleeder?
Soerel: Altijd vriendschappelijk, nooit zakelijk.

Het laatste bericht over het Passage-proces:

OM: Soerel moet vast blijven zitten

Advocaat: ‘Ros was niet in Diemen met Soerel’

Soerel wil schorsing voorlopige hechtenis