‘Gaten in de beveiliging op Schiphol’

Drugscriminelen hebben teveel ruimte om op Schiphol bij vliegtuigen, bagage en luchtvracht te komen om daar cocaïne uit te (laten) halen. De controle voldoet niet. Dat staat in een onderzoek van Bureau Beke dat de NOS in bezit heeft.

Rekruteren

De onderzoekers baseren zich onder meer op vertrouwelijke opsporingsdossiers, gesprekken met organisaties die op Schiphol werken en eigen observaties. Volgens het rapport rekruteren criminelen vaak medewerkers met een pas voor Schiphol, om zo toegang te krijgen tot afgeschermde en beveiligde delen van de luchthaven. Schoonmakers, cateraars, bagagemedewerkers en onderhoudsmonteurs worden zo ingezet om drugs weg te kunnen sluizen. Ook wordt personeel onder druk gezet om mee te werken. Op de werkvloer kan de sfeer intimiderend zijn.

Schiphol-Oost

Het rapport geeft niet aan hoe vaak dat is gebeurd. Ook de bewering dat er onder het personeel ‘prominente’ figuren voor criminelen werken wordt niet verder gestaafd.

In totaal hebben 57.000 mensen een ‘Schipholpas’, van wie er 2.300 in beveiligd gebied kunnen komen. Een probleem is dat de bestaande controle vooral gericht is op toegangscontrole en minder op wat eruit gaat.

Het gebied op Schiphol-Oost ligt noemen de onderzoekers een ‘blinde vlek’. Met name daar is de toegangscontrole gebrekkig.