‘Gearresteerde Turk grote speler in de heroïne’ (UPDATE)

De 42-jarige Turk die vorige week in Amsterdam werd aangehouden op verzoek naar de Turkse autoriteiten op verdenking van grootschalige heroïnehandel is vrijdag onder voorwaarden op vrije voeten gesteld, in afwachting van de uitleveringsbeslissing. Hij heeft zijn paspoort en verblijfsvergunning moeten inleveren, aldus het Openbaar Ministerie.

Kapitein

De verdenkingen tegen de 42-jarige Turkse man die de politie deze week in Amsterdam heeft aangehouden zijn volgens een doorgaans betrouwbare bron zeer ernstig. Het zou volgens nog onbevestigde berichten gaan om Orhan U. (42) alias “Reis”. De Turkse autoriteiten verdenken deze “Reis” van de smokkel van tonnen heroïne vanuit Turkije naar onder meer Nederland. “Reis” is Turks voor Kapitein of Baas. Turkije denkt met de arrestatie één van de grootste uitvoerders in de heroïne-export te hebben gevangen. De in Turkije opgegroeide U. verbleef de laatste jaren geregeld op een vaste plaats in Nederland, volgens de verdenking om heroïnezaken af te handelen.

Zakenpartner

De onlangs in België op verzoek van Nederland aangehouden Cuneyt Ö. (36) zou een vriend en zakenpartner van U. zijn. Ö. moet in Nederland nog enkele jaren gevangenisstraf uitzitten. Hij is inmiddels overgeleverd naar Nederland. Zowel Ö. als U. hadden goede relaties in Servië. Beiden beschikten over een Servisch paspoort.