Gebiedsverbod voor liquidatie-doelwit (VIDEO)

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan heeft afgelopen week een gebiedsverbod opgelegd aan een persoon die volgens de politie gevaar loopt om te worden geliquideerd.

Dreiging

Dat heeft hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg donderdagavond in het AT5-programma Het Verhoor gezegd. Het gaat volgens de korpschef om ‘een concreet geval waar er echt sprake is van een dreiging van een liquidatie’. De man mag niet meer in een bepaald gebied van de stad komen omdat de dreiging te groot zou zijn en publiek in dat stadsdeel gevaar zou lopen. Houdt hij zich er niet aan dan wordt hij aangehouden.

Rechter

Volgens Aalbersberg is de man een crimineel die er voor kiest om niet met de politie samen te werken en openheid van zaken te geven: ‘Doordat ze aanwezig zijn in sommige gebieden vormen ze een risico voor Amsterdammers. Ja, het is een potentieel slachtoffer, maar wel eentje die er zelf voor kiest om actief te blijven in het milieu.’ Aalbersberg ziet een eventuele toetsing door de rechter met vertrouwen tegemoet.

In het Zeeuwse Terneuzen ging in een vergelijkbaar geval een potentieel doelwit naar de rechter die de maatregel verbood.