Geblunder bij rechtszaak granaatwerper (UPDATE)

Bij de rechtbank aan de Parnassusweg in Amsterdam ontstond donderdag enige verwarring tijdens de zitting rond de aanslag op de rechtbank vorig jaar september. De verkeerde verdachte werd binnengebracht, dat schrijft AT5 op haar website. 

De twee verdachten, York M (23). en Omar T. (24), zouden donderdag voor het eerst voor de rechter verschijnen in deze zaak. York M. zat al in de zaal, maar toen de tweede verdachte werd binnengebracht reageerde de advocaat van T. verbaasd en zei dat dat niet zijn cliënt was. Ook de binnengebrachte verdachte leek verward en gaf als antwoord: ‘Ik dacht al, dit is niet mijn zaak.’ Dat meldt AT5

De twee mannen worden ervan verdacht dat ze vorig jaar september een aanslag hebben gepleegd op het gerechtsgebouw waar ze donderdag voor de rechter moesten verschijnen. De aanslag werd gepleegd met een granaatwerper. Daarbij vielen geen gewonden.

Volgens NU.nl was verdachte York M. al snel in beeld bij politie en justitie. Na de aanslag zou er een vingerafdruk zijn gevonden op een vuilniszak in de buurt van de rechtbank. Een paar dagen later kon deze gelinkt worden aan York M.

Voor justitie was dit nog niet genoeg bewijs. Daarom werd de telefoon van M. getapt en daarna bleek dat ze op het goede spoor zaten. Uit een van de taps, kwam ook T. in beeld als verdachte. Een undercoveragent knoopte hierop een gesprek aan met T. en uit dat gesprek kwam volgens justitie genoeg bewijs om de verdachten aan te houden, schrijft AT5.    

Meer over de aanslag op de rechtbank:  

Aanslag op rechtbank Amsterdam

Duikers vinden lanceerbuis aanslag (UPDATE)