‘Gebruikers onderschatten gevaar combinatie partydrugs en alcohol’

Een kwart van de hartinfarcten van patiënten bij het Amsterdamse OLVG van tussen de 18 en 45 jaar is door snuiven van cocaïne veroorzaakt. Dat zegt cardioloog Robert Riezebos, hoofd van het Hartcentrum van het OLVG, in Het Parool. Gebruikers maken zich volgens hem te weinig zorgen over de combinatie van coke of xtc met alcohol.

6 procent

Vrijwel dagelijks melden zich mensen met hartklachten bij de spoedeisende hulp van het OLVG in Amsterdam-Oost en -West vanwege pijn op de borst na het gebruik van partydrugs. In 6 procent van de gevallen is het een hartinfarct. Meermalen per jaar overlijden patiënten aan de gevolgen van druggebruik.

Eerlijk

De combinatie van middelen met alcohol vergroot de risico’s aanzienlijk, aldus Riezebos. Soms scheurt daardoor zelfs een aorta, of mensen krijgen een hersenbloeding.

Medici moeten beseffen dat ze een hartinfarct als gevolg van druggebruik heel anders moeten behandelen dan een normaal hartinfarct. Het is dus heel belangrijk dat de patiënten eerlijk zijn over de drugs die ze hebben gebruikt. Dat gebeurt volgens Riezebos bij negen op de tien cokegebruikers en 60 tot 70 procent van de xtc-gebruikers.