‘Gedetineerde niet zomaar op verlof’

‘Goed gedrag wordt beloond, slecht gedrag wordt bestraft’, dat zegt minister Dekker over het verlof van gedetineerden. Hij vindt dat gevangenen niet meer ‘zomaar’ op verlof mogen. Hij wil er rekening mee houden hoe een gedetineerde zich in de gevangenis heeft gedragen. 

Dekker zegt dat maandag tegen de NOS.

Vrijblijvend

Bovendien vindt de minister het verlof te vrijblijvend. Hij vindt dat het nuttiger moet worden besteed. ‘Niet gezellig een weekend naar huis, maar het moet bijvoorbeeld gebruikt worden voor werk of voor het voeren van een sollicitatiegesprek’ zegt hij in het interview.

Ongeloof

Op sociale media wordt met ongeloof gereageerd op het idee van minister Dekker. Er wordt op gewezen dat op verlof gaan een duidelijke functie heeft. ‘Tijdens proefverlof naar huis gaan is niet ‘gezellig maar huis’ maar noodzakelijk om de partner, de gedetineerde en de kinderen weer stapsgewijs te laten wennen aan het gezinsleven samen zodat de overgang voor allen niet te heftig is’ schrijft advocaat Jeroen Soeteman op Twitter. Soeteman is ook voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten.

 

Belonen

Dekker vindt ook dat goed gedrag in de gevangenis moet worden beloond, bijvoorbeeld met het aanbieden van werk in de gevangenis of het halen van een diploma.