Gedoe over 1100 kilo coke-zaak (UPDATE)

Maandag stonden in twee verschillende rechtbanken verdachten terecht voor een cocaïnetransport van 1100 kilo. De drugs werden in december 2015 in een loods in Raamsdonkveer gevonden in een lading ananassap. In Den Bosch verschenen 9 verdachten voor de rechter, in Middelburg stonden 6 personen voor het hekje. 

Voor de rechtbank in Den Bosch stonden maandag de hoofdverdachten terecht, waaronder Florian van L. en Thomas K. De twee worden – naast het 1100 kilo transport – ook verdacht van de smokkel van 3000 kilo cocaïne in een partij bananen. Ook is hen witwassen en deelname aan een criminele organisatie ten laste gelegd.

Wolf of Wall Street

Florian van L. werd ook wel de Nederlandse Jordan Belfort genoemd, de hoofdpersoon in de film ‘Wolf of Wall Street’ Ook Van L. liet het breed hangen. Feestjes met privé-vliegtuigen vol met exotische ‘danseressen’, ontelbare aantallen champagne flessen werden ontkurkt als er weer eens een goede deal was gemaakt. En net als Leonardo di Caprio in de film ‘Wolf of Wall Street’ , reed Van L. in een Lamborghini Countach. Nu wordt hij dus verdacht van de smokkel van meer dan 5000 kilo coke.

Inzage

De verdediging van de verdachten in Den Bosch wilde inzage in de dossiers van de Middelburgse verdachten, omdat die rechtszaak ook die van hun cliënten raakt. Advocaat Mark Teurlings sprak zijn vrees uit dat verschillende mensen voor dezelfde feiten veroordeeld zouden worden. Maar de rechtbank vond het niet noodzakelijk dat de dossiers van de verdachten in Middelburg aan de advocaten van de verdachten in Den Bosch werden verstrekt. Daarop wraakte de advocaat van medeverdachte Sadik El A. de rechtbank. De wrakingskamer bepaalde later maandagmiddag dat het besluit van de rechters om door te gaan niet gezien kon worden als vooringenomen. De rechters werden dan ook niet vervangen.

Er zijn totaal 17 zittingsdagen uitgetrokken voor de strafzaak. De uitspraak is gepland op 24 januari 2019.