Gedwongen tattoo: ‘Owned by Ricardo’

Vrijdagochtend was er in de rechtbank van Den Haag een inleidende zitting in de zaak van Ricardo van der Z. (foto). De 31-jarige man wordt ervan verdacht twee (inmiddels ex-) vriendinnen tot prostitutie te hebben gedwongen. Ook zou hij de vrouwen ernstig hebben mishandeld. Ze moesten op hun onderbuik ‘Owned by Ricardo’ laten tatoeëren. 

Door Timo van der Eng

De eerste vriendin werd gedurende vier jaar gedwongen zich te prostitueren. Ze werd mishandeld en in elkaar geslagen. De vrouw belandde uiteindelijk tijdens haar zwangerschap voor langere tijd in het ziekenhuis nadat Van der Z. haar verschillende keren in haar buik had gestompt.

Sigaretten uitgedrukt op lichaam

De tweede vrouw was volgens het Openbaar Ministerie twee jaar lang slachtoffer van de man uit Schoonhoven. Zij werd door Van der Z. onder andere gedwongen seksuele diensten aan te bieden via sexjobs.nl. Het geld dat ze daarmee verdiende moest ze aan hem afstaan. Ook deze vrouw werd zwaar mishandeld. Hij sloeg en schopte de vrouw tot bloedens toe en drukte sigaretten uit op haar lichaam. Hij probeerde tepelpiercings uit haar lichaam te trekken en duwde een heet gebakken ei met gesmolten brie in het gezicht van de vrouw. Ook schoor hij met een tondeuse delen van haar haar weg. Hij verkrachtte meerdere keren de vrouw anaal onder de toevoeging: ‘Ik zal je laten voelen hoe het op je nieuwe werk zal gaan.’ Beide vrouwen moesten op hun onderbuik ‘Owned by Ricardo’ laten tatoeëren. Volgens het OM zou Van der Z. ook een van de vrouwen hebben verkracht, kort nadat ze een abortus had ondergaan.

‘Ga met je kut op de gang liggen’

De advocaat van de Schoonhovenaar betoogde dat er buiten de aangiftes van de beide vrouwen geen technisch bewijs tegen zijn cliënt is. Hij zou er door rancuneuze ex-vriendinnen ingeluisd zijn. De aangiftes van de vrouwen zouden voortkomen uit wraak en jaloezie. De advocaat las verschillende whatsapp-berichten voor waaruit volgens hem bleek dat de vrouwen zich vrijwillig prostitueerden. De officier van justitie bracht daar tegenin dat er – als zo vaak bij gedwongen prostitutie – sprake was van een afhankelijkheidsrelatie met geweld. Ook hij citeerde uit whatsapp-berichten waaruit juist zou blijken dat de vrouwen gedwongen werden om geld te verdienen met seks. ‘Ga met je kut op de gang liggen, dan kun je misschien klanten trekken’ appte hij naar een van de slachtoffers nadat ze hem had gevraagd of ze naar huis mocht komen ondanks dat ze geen klant had gehad.

Nieuwe vriendin

Ricardo van der Z. werd in mei van dit jaar aangehouden. Hij heeft geen strafblad voor vermogensdelicten. De voormalig dakwerker ontkent de vrouwen te hebben verkracht, mishandeld of tot prostitutie te hebben gedwongen. Volgens hem werkten de vrouwen al eerder als prostituee. ‘Het zijn hun eigen keuzes geweest’ zo zei in de rechtbank. De verwondingen van de vrouwen zouden veroorzaakt zijn door klanten. Hij was vandaag aanwezig bij de inleidende zitting.

De advocaat van Van der Z. vroeg om opheffing of schorsing van de voorlopige hechtenis van zijn cliënt. De rechtbank wees dat af. De man uit Schoonhoven, gedrongen en gespierd, kaal met een baard en een ringetje door zijn linkeroor, knipoogde naar zijn nieuwe vriendin op de publieke tribune toen hij werd weg geleid door de politie.