Geen 30 jaar maar 12 jaar en tbs

Het gerechtshof in ‘s-Hertogenbosch heeft de 56-jarige E. van der E. veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 jaar tbs met dwangverpleging, voor doodslag. Hij bracht een Iraniër door messteken om het leven omdat deze het Onze Vader niet kon opzeggen.

Broodmes

De rechtbank Breda legde hem eerder 30 jaar cel op voor moord. Op 25 februari 2012 gebruikten de verdachte en het latere slachtoffer, een 46-jarige Iraniër, eerst geruime tijd samen drank en drugs gebruikt in de woning van de verdachte in Oosterhout. Daarna gingen ze op weg naar de woning van het slachtoffer. Onderweg nam de verdachte hem mee naar een steegje in en daar stak hij hem een groot aantal keren met een broodmes. Het slachtoffer overleed ter plaatse aan zijn verwondingen.

Eerder veroordeeld

De verdachte is eerder veroordeeld geweest voor een levensdelict in 1992. Hij kreeg toen 7 jaar cel en tbs met dwangverpleging opgelegd voor doodslag. Deze tbs-behandeling was al afgesloten op het moment dat hij het huidige delict beging. Er is toen bij de man wel een psychische stoornis vastgesteld maar hij werd door het Pieter Baan Centrum wel volledig toerekeningsvatbaar geacht. Later gedragsdeskundig onderzoek wees uit dat de man een gemengde persoonlijkheidsstoornis heeft.

112 gebeld

Het Openbaar Ministerie vond bewezen dat de verdachte met voorbedachte raad de andere man om het leven heeft gebracht en eiste daarom een veroordeling tot 15 jaar cel wegens moord. Het hof oordeelt daarentegen dat er geen sprake is van voorbedachte raad. Het feit dat de verdachte een mes bij zich had wijst onvoldoende op een vooropgezet plan om het latere slachtoffer van het leven te beroven, aldus het hof. De twee mannen waren bevriend en de verdachte heeft na zijn daad zelf het alarmnummer 112 gebeld en om dringende hulp verzocht. Alles bij elkaar wijst dit eerder op een plotselinge gemoedsopwelling dan op planmatig handelen.

Twee keer

Omdat de man voor de tweede keer wordt veroordeeld voor een levensdelict vindt het hof het verdedigbaar om de maximale straf van 15 jaar cel op te leggen. Omdat de verdachte verminderd toerekeningsvatbaar is, volstaat het hof met een celstraf van 12 jaar in combinatie met tbs met dwangverpleging. Op deze manier wordt de man niet alleen gestraft maar wordt ook de samenleving tegen hem beveiligd.

Lees ook het arrest.