Geen 400 maar mogelijk 800 kilo crystal meth in drugslab Wateringen

De drugsvangst in een bedrijfspand in Wateringen, eind februari dit jaar, was veel groter dan eerder werd gedacht. Volgens het Openbaar Ministerie blijkt uit onderzoek dat er 550 kilo en mogelijk zelfs 800 kilo drugs in het pand lag. In eerste instantie meldde de politie dat het ging om 400 kilo methamfetamine (crystal meth) met een straatwaarde van 80 miljoen euro. Later werd dat bijgesteld naar 352 kilo.

Mensenhandel

Bij de inval in februari werden zes mannen door een arrestatieteam opgepakt in een pand aan de Schipluidenseweg in Wateringen. Vijf verdachten (twee uit Spanje, drie uit Mexico) zeggen dat ze het slachtoffer zijn van mensenhandel en dat ze gedwongen werden om in het drugslab te werken. Ze zouden zijn misleid en geloofden dat ze in de bouw zouden gaan werken. Het OM gelooft daar niets van.

Vluchtgevaar

De advocaten vroegen donderdag tijdens een pro-formazitting om de vrijlating van de verdachten tot aan de inhoudelijke behandeling van de zaak. De rechtbank gaat daar niet mee akkoord omdat de kans op vluchtgevaar bij de drie Mexicaanse verdachten te groot is. De enige Nederlandse verdachte, een man uit Rotterdam, komt onder voorwaarden vrij omdat zijn vriendin hoogzwanger is. Wel moet hij zijn paspoort inleveren. De twee Spaanse verdachten (oorspronkelijk uit de Dominicaanse Republiek, maar woonachtig in Madrid) blijven voorlopig vastzitten.

Volgens de officier van justitie was de methamfetamine in poedervorm het lab in Wateringen binnengekomen. De drugs werden alleen nog bewerkt tot kristallen. ‘Een puurdere vorm van crystal meth en daarom ook duurder,’ aldus het OM.