Geen aanvullend onderzoek in zaak Everink

Tijdens een pro forma-zitting vandaag in de zaak Everink heeft de rechtbank alle verzoeken van de verdediging afgewezen om aanvullend onderzoek te laten doen naar de dood van de zakenman uit Bilthoven. Verdachte Mark de J. (foto) blijft in voorlopige hechtenis. 

Advocaat van De J., Bob Kaarls, wilde dat er onder andere nader dna-onderzoek zou worden gedaan. Ook pleitte hij voor 3D-onderzoek naar de steekwonden van het slachtoffer.

Meerdere daders?

De advocaat deed zijn verzoek tot aanvullend onderzoek naar aanleiding van een rapport van het forensisch instituut IFS. Daarin wordt geconcludeerd dat er ‘zeer waarschijnlijk’ sprake is van meerdere daders die betrokken zouden zijn bij de dood van Everink. Dat concludeert het IFS onder andere op de aanname dat er meerdere wapens zouden zijn gebruikt en dat de linkerhand van Everink geen afweerletsel vertoonde. Het rapport van het IFS, gemaakt op initiatief van de familie van de verdachte, wordt overigens wel toegevoegd aan het strafdossier. De J. heeft altijd beweerd onschuldig te zijn.

Bewijzen

Het Openbaar Ministerie zegt meer bewijs te hebben dan dat wat door het IFS is onderzocht. Zo zocht De J. voordat de moord plaatsvond via Google op onder andere ‘messteken in onderbuik’ en ‘kogel door hersenstam’. De officier van justitie wees ook op een duur horloge van Everink dat bij De J. werd terug gevonden. Ook werd er een bloedspoor van het slachtoffer in de auto van de verdachte gevonden. Zijn dna-mengprofiel is op het heft van een mes gevonden waarmee Koen Everink is gestoken. Tenslotte zou er ook een motief zijn: De J. had flinke gokschulden bij Everink.

De volgende pro forma-zitting is op 21 november. De zaak zal inhoudelijk worden behandeld op 11, 12 en 13 december.